Piše: Bojana Bikić Vuleta, dia

Praznici uskoro stižu. Možda planirate nekud otputovati, vidjeti kako druge zemlje i narodi proslavljaju predstojeće praznike, ići u nezaboravnu kupovinu? Donosimo vam top 10 gradova u Evropi koji imaju fantastične božićne sajmove, šoping centre, prekrasno ukrašene zgrade, trgove i parkove, te istinski duh praznika.

Slijedi prvih pet…

  1. Božićni sajam, Tallin, Estonija (zbog čega ga posjetiti- vječito zagarantovan snijeg)

Tallin, sa netaknutim srednjovjekovnim centrom grada je domaćin vjerovatno najljepšeg božićnog sajma, ne samo zbog zimskog ugođaja. Ova manifestacija je započeta 2001. godine, a danas se održava sa nešto više od 60 malih drvenih koliba koje pružaju ugodan osjećaj, sa prodajom ručno izrađenih vjenaca, lampinjona, kožnih prostirki, kao i nezaobilaznih medenjaka, lokalnog meda i kuvanog vina, da se ublaži osjećaj hladnoće i zime. Muzikanti i plesači se provlače kroz gužvu, dok u središtu trga, osim osvjetljenih sniježnih skulptura stoji najpoznatija i najveća jelka u Estoniji. Ovaj sajam je najbolje posjetiti od 22.11-08.01.

  1. Božićni sajam, Manchester, UK (zbog čega ga posjetiti– traje neprekidno)

Ovaj vašar je prije 15 godina krenuo sa nekoliko skupina štandova, da bi danas imao rekordan broj posjetioca od sedam milona. Prateći niz od 300 malih planinskih koliba, kao vozića do samog centra grada, imate fantastičnu ponudu od jednostavnih do najskupljih poklona, nakita, bonsaia i sl. sa neizostavnom pauzom za koktel na Trgu Berze. Pravi vrhunac i užitak prestavlja ponuda ulične hrana na Albert Squareu, gdje možete pronaći razne evropske slastice, španjolsku paella, mađarski gulaš i još mnogo specijaliteta raznih zemalja što vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim, a ni gladnim. Sajam je najbolje posjetiti u periodu 15.11.-22.12.

  1. Božićni sajam Prag, Češka (zbog čega ga posjetiti- osmišljen kao bajka)

Izrazita srednjovjekovna pozadina crkvenih kupola, tornjeva i veličanstvenog dvorca iz devetog vijeka pruža jedinstven i svečani praznični osjećaj u Pragu. Prošećite kamenim ulicama, pored skrivenih dvorišta i mnogobrojnih mostova u Starom Gradu ili u ovo doba Wenceslas Square, najvećem i magičnom sajmu ispunjenom atmosverom prepunom pjesme, velikim božićnim drvectom, te vilinski ukrašenim i osvjetljenim tezgama gdje se prodaju ručno izrađeni pokloni, te luksuzni darovi, keramika i mirisne svijeće. Poželjno posjetiti od 30.11-12.01.

  1. Brisel, Belgija (zbog čega ga posjetiti – idealna posjeta ovom gradu prvi put)

Razvučen preko 1500m od trga Grand Place do Sainte- Catherine, Brisel zaista predstavlja zemlju zimskih i prazničnih čuda.  Probaćete vjerovatno belgijske vafle, karamelizirane jabuke i šećerne krofne dok slušate limenu muziku. Posle slatkih poslastica, posjetite otvoreno klizalište, Feriis točak, a noću doživite nezaobilazne zvučne i svjetlosne efekte ukrašenog grada. Posjetiti u periodu 29.11-05.01.

       5. Copenhagen, Danska (zbog čega ga posjetiti- idealan za ljubitelje dobrog dizajna)

Kada vam glavni dizajner Tiffany & Co formira koncept dizajna božićnog sajma, možete računati na spektakl. John Loring je 1997. kamene ulice sa lampinjonima pretvorio u lepršave i poznate gradske ulice sa Tivoli parkom kao pravim zimskim čudom sa više od 500000 svećica. Kućice sa skandinavskim šikom, sa mirisom kuvanog vina, vožnji koja uveseljava, vedro obojenim štandovima privlače više od milion posjetioca godišnje. Najbolje posjetiti od  15.11-31-12.

(nastaviće se…)

Komentari

comments

Ambyenta namještaj