10 NAJBOLJE ČUVANIH TAJNI SLAVNIH DEKORATERA

0
3129

 

Piše: A.Š.

Šta je prva stvar koju primjetimo kada ulazimo u restoran? Ili ured? Ili u nečiju kuću? Naravno kakvo je uređenje interijera i kakav osjećaj stvara. Dobro planirani interijeri mogu učiniti da se u tom prostoru osjećamo toplo i dobrodošlo, te da nam to mjesto ostane u lijepom sjećanju. Sa druge strane, neki interijeri mogu biti tako obični da ih nećete ni primjetiti. Dakle, šta trebamo uraditi da naš dom bude mjesto koje će primati komplimente? Projektiranje enterijera doista može biti zbunjujuće, ali mi vam donosimo 10 najbolje čuvanih tajni dekoratera, koje će vam pomoći priliko uređenja. Slijedite ove savjete kako bi vaš dom postao prekrasno mjesto.

1. Budite svjesni onoga što je u trendu prije nego počnete planirati svoj interijer. Trendovi se mogu brzo promjenite, a vaš interijer bi mogao zastarjeti za godinu, dvije. Stoga, istražujte koji se stilovi mogu koristiti dugoročno s malim promjenama s vremena na vrijeme.

2. Razmislite o veličini svog prostora. Čak iako se odlučite za neki trend, uvijek imajte na umu veličinu svog prostora. Kada u mali prostor unesete previše stvari, izgledaće natrpano, a veći prostori mogu izgledati prazno i šuplje.

3. Udobnost je na prvom mjestu. Bez obzira na stil, veličinu, oblik ili boju svojih ukrasa, neka udobnost bude vaš najviši prioritet.

4. Napravite plan. Prije nego krenete u kupovinu, uvijek provjerite kompletan plan. Gdje šta ide, koje veličine, koje boje… Ovaj plan će vam pomoći da ostanete u okviru budžeta, ali i da se držite zacrtanih kombinacija boja i materijala.

5. Kupujte pametno. Pretražite više trgovina, nađite veletrgovca koji će vam dati nižu cijenu, čekajte sniženja, obiđite tvornice namještaja…

6. Miješajte različite obrade drveta. Svoj dekor interijera možete učiniti zanimljivim sa mixom različitih vrsta drveta. Prije toga morate znati ponešto o svim vrstama drveta, te kako ih kombinovati.

7. Koristite jedan upečatljiv komad. Upečatljiv komad može dati živost u vaš interijer i učiniti da izgleda uzbudljivo. To može biti komad namještaja, umjetničko djelo, tapeta ili neki efektan luster.

8. Eskerimentirajte s raslojavanjem. Usavršite umijeće slaganja elemenata dizajna jednog iznad drugog. Uokvirena umjetnička djela poredana jedno iznad drugog daće vašem domu jedinstven izgled.

9. Kombinovanje. Igrajte se sa kombinovanjem različitih komada namještaja, različitih materijala i boja, kao i stilova. Budite hrabri u eksperimentisanju.

10. Osobni dodir. Bez obzira na dizajn i obrasce koje ste izabrali, pobrinite se da dodate osobni dodir u svom interijer. Bilo da je u pitanju svježe cvijeće ili zemljani lonci, dodajte elemente koji vam se sviđaju da bi se osjećali dobrodošlo i ugodno u svom prostoru.

Komentari

comments