12 ZNAKOVA DA MOŽDA IMATE NEDOSTATAK ŽELJEZA

0
747

Žene mnogo češće imaju nedostatak željeza nego muškarci. Ovi simptomi će vam otkriti imate li i vi isti problem, piše KoDren.com.

Iscrpljeni ste

Ovo je najčešći simptom nedostatka željeza i najteže ga je uočiti. Žene često imaju haotične živote i sasvim je normalno da se osjećaju umorno. Ipak, zbog manjka željeza manje kiseonika se isporučuje u tkivo, pa ostajete bez neophodne energije. Ako vaš zamor dugo traje, čak i po nekoliko dana, u pitanju je nedostatak željeza.

Imate teške menstruacije

Žene koje imaju manjak željeza imaju bolne menstruacije. One gube previše krvi, a zamjene samo polovinu potrošene, pa opet sljedećeg mjeseca troše previše. To je znak da treba da unosite više željeza.

Blijedi ste

Hemoglobin vašoj krvi daje crvenu boju i zbog toga koža ima ružičastu boju. To znači da nizak nivo ovog proteina može da izazove bljedilo. Ako imate svijetao ten, to je lako uočiti, ali može da se uoči i preko unutrašnjosti usana i preko boje desni.

Lako ostajete bez vazduha

Bez obzira na to koliko duboko dišete, ako je nivo kiseonika nizak osjećaćete se kao da nemate vazduha. Ukoliko primjetite da ste ostali bez daha radeći stvari koje ste ranije normalno radili, najvjerovatnije je u pitanju nedostatak željeza.

Srce vam brzo lupa

Zbog ubrzanog rada srca mogu se javiti brojni srčani problemi. Ipak, za to je potrebno da dugo vremena imate problem sa deficijencijom željeza. Ipak, što prije riješite problem sa željezom i unosite ga mnogo više kako bi vam srce normalno radilo i kako do ovih problema ne bi došlo.

Sindrom nemirnih nogu

Ne možete da prestanete da cupkate nogom? Oko 15 odsto ljudi sa ovim problemom ima nedostatak željeza. Što je željeza manje, simptomi su jači.

Glavobolja

Vaš organizam će sav kiseonik koje ima otpremiti prvo u mozak, pa tek onda u druga tkiva, ali će čak i tako mozak dobiti manje kiseonika nego inače. Zbog toga moždane arterije mogu da oteknu, što izaziva glavobolje.

Osjećate se anksiozno bez razloga

Nedostatak željeza može da učini da se osjećate anksiozno. Manjak kiseonika utiče na simpatetički nervni sistem, koji je vaš pokretač. Pored toga, zbog nedostatka željeza srce kuca ubrzano, pa se osjećate napeto čak i kad za to nemate razloga.

Opada vam kosa

Nedostatak željeza, naročito kad preraste u anemiju, može da dovede do gubitka kose. Tijelo se prebacuje u mod za preživljavanje i kiseonik se šalje tamo gdje je najneophodniji, kako bi se održale vitalne funkcije. Nemojte se plašiti ako vam opadne nekoliko dlaka. Sasvim je normalno da čovjeku opadne i do 100 dlaka dnevno.

Vegan ste ili vegeterijanac

Naše tijelo upija hem željezo, koje se nalazi u mesu, koje je mnogo efikasnije od onog dobijenog iz biljaka. Međutim, možete unijeti dovoljno željeza pravilnim planiranjem obroka. Zeleniš tamnijih liski, žitarice i lagumi bogati su željezom, a kada se udruže s hranom bogatom vitaminom C, kao što su paprike, bobičasto voće i brokoli, apsorpcija je još bolja.

Trudni ste

Bebama je takođe potrebno gvožđe i one ga mogu ukrasti iz majčinih zaliha. Pored toga, mnoge žene tokom porođaja gube veliku količinu krvi, što dodatno smanjuje količinu željeza. Ako nosite blizance ili trojke, morate mnogo povećati unos željeza.

Jezik vam izgleda čudno

Pored toga što jezik gubi staru boju, nizak nivo željeza utiče na smanjenje mioglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji održava zdravlje mišića, kao što su mišići koji sačinjavaju jezik. Zbog toga se mnogi od onih koji imaju manjak željeza žale na bol ili neobično gladak jezik.

Kako da unosite više željeza

Ženama od 19 do 50 godina dnevno se preporučuje da unose 18 miligrama željeza. Međutim, ako su trudne, potrebno je unijeti 27 miligrama. Ako doje, trebalo bi da unose samo 9 miligrama. A s obzirom na to koliko vam je teška menstruacija, možete unijeti i više. Ženama starijim od 50 godina potrebno je 8 miligrama dnevno. To nije teško postići: porcija sočiva, spanaća, govedine, koštunjavog voća i piletine daje vam već nekoliko miligrama.

Kada se radi o željezu – više nije i bolje. Prema nekim novijim istraživanjima, prekomjeran unos željeza može dovesti do oštećenja unutrašnjih organa i povećati rizik od dijabetesa, srčanog udara i raka, naročito kod starijih ljudi.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY