UČINITE VAŠ VRT PRIJATELJSKIM MJESTOM ZA SITNE ŽIVOTINJICE PREKO ZIME

0
399

Piše: N.L.

Tokom hladnijih mjeseci vaš otvoreni prostor može biti sigurno utočište za ptice, kukce i ježeve. Slijedite ove jednostavne savjete kako bi vaš vrt postao prijateljsko mjesto za sitnu divljač.

HRANA ZA PTICE

Za neke životinje i biljke, hrana tokom zime nije toliko važna, ali za ptice ona znači spas. Tokom hladnih mjeseci, teško dolaze do mrvica. Pokušajte im ostavljati hranu na isto mjesto svaki dan, tako da će ptice znati gdje da dođu.

Za sunčanih dana krajem jeseni i početkom proljeća, vidjet ćete pčele u vrtu, tako kasno ili tako rano cvjetnice su prava pomoć. Bršljan je u cvatu u ovo doba godine, a lukovice koje možete posaditi sada, dobar su izbor hrane za pčele u rano proljeće.

NAPRAVITE SKLONIŠTE

Kućice za sitnu divljač se mogu kupiti na svakom koraku, ali jedan od najboljih načina da ih zaštiti je da im napravite staništa u najsunčanijem dijelu vrta. Iskoristite stare cigle, lončanice, staro drveće i lišće da im napravite sklonište.

NE OMETAJ

Najbolja stvar koju možete učiniti za biljni i životinski svijet je da ih ne ometate tokom zime. Postoji samo jedna iznimka, pazite na male ježeve ispod 650 gr. Veoma su mladi i neće preživjeti bez vaše pomoći.

Komentari

comments