KUĆA IZ VIKTORIJANSKOG DOBA, U KOJOJ JE ZADRŽAN DUH TOG PERIODA

0
388

Piše: L.P.

Viktorijansko doba je naziv perioda u kojem je kraljica Aleksandrina Victorija, čak pune 64 godine, vladala kraljevinom Britanijom. Karakteristike ovog doba u uređenju interijera su: stilski namještaj, divne drvene rezbarije, zlatna boja, mnogo detalja i sofisticiranih ukrasa, staklo u dekoraciji, ukrasne tapete i oslikani zidovi, često na granici velikog kiča.

Vodimo vas u historijsku kuću, koja datira baš iz VIktorijanskog doba, u Nashvilleu (SAD), koju je dizajner interijera Jason Arnold preporodio i dao joj novi život. Arnold je zadržao konstrukciju kuće, vjernu svojim historijskim korijenima, tako da su visoki stropovi ostali da krase ovu gradnju.

Stilski i vintage komadi namještaja, te umjetnine i zlatni rezbareni detalji, daju svakoj sobi autentičan, antički izgled. Posebno nam se sviđa cigleni, zadimljeni kamin, koji je jako vjerna kopija nekadašnjih kamina, bijela kamena statua pored dvosjeda u dnevnom boravku, prostoriji, također daje poseban viktorijanski momenat.

Kuhinja i spavaća soba, prate ideju i dekor dnevnog boravka, boje su bijela, crna i naravno kraljevsko plava sa zlatnim detaljima. A kupatilo predstavlja predivnu repliku prijašnjeg luksuznog vremena, tu su tamno plave mozaik pločice, stilska kada, kristalni luster i zlatni detalji.

NO COMMENTS