4 RAZLOGA ZBOG ČEGA ĆE ARHITEKTE ZAVOLJETI IPAD PRO

0
538

Tvrtka Apple predstavila je najnoviji i njihov najveći tablet pod imenom iPad Pro koji će posebno biti interesantan arhitektima i građevincima.

Apple iPad se već odavno etablirao kao pouzdan i kvalitetan uređaj koji stalnim inovacijama pomiče tehnološke granice. Ne samo da je utabao staze svih tabletima koji su se kasnije pojavili (na Androidu) već je i svojim korisnim aplikacijama privukao pažnju profesionalaca. Već smo pisali o softveru za projektiranje slobodnom rukom na iPadu ili crtanje osnove stana, međutim tek će iPad Pro odgovoriti stvarnim potrebama arhitektima i građevincima. Provjerite zašto!

1. Apple Pencil: Olovka je, ipak, stigla

Steve Jobs je jednom rekao da ako Apple ikada napravi olovku da će upropastiti iPad. Međutim, novi direktor Applea, Tim Cook, misli drugačije. Zato je predstavljena Apple olovka koja, za razliku od konkurencije, ima daleko veću osjetljivost i preciznost. Olovka je po  Business Insider toliko precizna da je moguće selektirati pojedinačni piksel na zaslonu. Mogućnost da se radi s tolikom preciznošću je od krucijalne važnosti za arhitekte jer se crteži mogu raditi s istom točnošću kao i na kompjuteru. Dosadašnji rad s tapkanjem prstom po zaslonu jednostavno nije mogao davati tako dobre rezultate.

apple-pencil

2. Svakoj aplikaciji jedan dio zaslona

Proces projektiranja podrazumijeva pokretanje brojnih aplikacija u isto vrijeme. Da bi ispunili ovaj zahtjev profesionalnih korisnika, Apple je predstavio novi operativni sustav iOS9 koji, između ostalog, podržava split-screen ili side-by-side rad s aplikacija. Pošto iPad Pro ima ekran od čak 12,9 inča, što je oko 33 centimetara, neće biti problem pokrenuti više aplikacija, da svakoj dodijeliti svoj ​​dio zaslona i da pritom i dalje imate veliku preglednost. Da biste uvidjeli koliko je iPad Pro zaista velik, zamislite dva iPad Air tableta jednog pored drugog. Umjesto da radite na dva tableta u isto vrijeme, pokrenite dvije aplikacije na iPad Pro i dodijeliti svakoj po pola zaslona.

apple-ipad-pro-1

3. Poboljšana grafika

Pošto su arhitektonski programi uglavnom prilično zahtjevni po pitanju grafike, Apple je duplirao brzinu grafičkog sustava u odnosu na prošle inačica iPada. Kako piše Mondo, novi čip Apple A9Xje brži od 80 posto prijenosni PC računala na tržištu i čak bolji od 90 posto njih u slučaju grafike!AutoCad 360 je prezentiran na premijeri i iPad Pro ga je “potjerao” u 60 fps bez ikakvih problema!

Također, novi iPad ima Retina 5K dispej rezolucije 5,6 milijuna piksela (2.732 × 2.048 px) što jamči sjajnu sliku na zaslonu.

apple-ipad-pro-2

4. Novi program iz Adobea

Apple je u suradnji s tvrtkom Adobe predstavio nove programe koji će potencijale novog iPad Pro predstaviti u što boljem svjetlu. Tako, primjerice, nova aplikacija Adobe Fix omogućuje korisnicima da na brzinu retuširaju fotografije dok će Adobe Sketch koristiti umjetnici jer ona zahvaljujući Apple olovci pretvara tablet u digitalno platno, piše ArchDaily.

apple-ipad-pro-4

Apple je potvrdio da će se iPad Pro prodavati po cijeni od  799 do 1.079 dolara s tim što će se Apple Pencil kupovati odvojeno po cijeni od 99 dolara.

gradnja.rs

 

NO COMMENTS