Brodski pod se vraća u modu, i to kao hit podna obloga u eksterijerima.

Podne obloge od drveta za spoljnu upotrebu mogu se nabavljati u vidu dugačkih daski i do 5 m dužine ili u obliku gotovih elemenata na potkonstrukciji od drveta ili PVC-a. Ugradnja i postavljanje su prilično zahtjevni jer se podloga mora veoma pažljivo i stručno pripremiti (sistem za drenažu, odgovarajući nagib, malč, potkonstrukcija…), a finalni radovi moraju biti precizni i pomalo artistički kako bi konačni utisak bio zadovoljavajući, tako da se nerijetko dešava da troškovi usluge ugradnje dosegnu vrijednost samog materijala. Ipak, ako se sve uradi po pravilima struke, ne samo da se dugoročno izbjegavaju različiti problemi, nego drveni pod postaje pravi dragulj u eksterijeru i oaza za uživanje.

Kvalitetno i redovno održavanje obezbjediće ovim drvenim podnim oblogama trajnost i preko trideset godina. Preporučuje se redovno polijevanje vodom, naročito tokom vrelih ljetnjih mjeseci, kako bi drvo zadržalo elastičnost i kako bi se izbjeglo pucanje dasaka. Kako je drvo izloženo vremenskim uticajima i sunčevoj svjetlosti, neminovno će se desiti da promijeni boju i da dobije lijepu srebrenastu patinu. Prvobitna boja se može donekle sačuvati redovnim uljenjem (poželjno je na početku i na kraju sezone, ali je dovoljno i samo jednom). Ulje se nanosi na čistu, suhu i odmašćenu površinu i ima ulogu impregnatora, vodootporne i UV zaštite.

Naizgled dosta zahtjevno za postavljanje i održavanje možda će nekoga odvratiti od namjere da u svoj prostor položi deking. Bila bi to zaista prava šteta jer ništa ne pruža istovremeno takvu toplinu i neprolaznu eleganciju kao drvo, a istovremeno je idealno za zdravlje, ekološko i naprosto – neodoljivi dodatak uživanju u ljetu!

 

 

Komentari

comments

Ambyenta namještaj