Donijeli ste novogodišnju odluku stati na kraj višku kilograma? Zasigurno niste jedini, ali nemojte biti poput većine i dopustiti da vas nešto obeshrabri. Svaki početak je težak, ali kako bi vam borba u skidanju kilograma bila što lakša, Huffington Post donosi nekoliko savjeta.

 1. Bolni mišići

Nećemo lagati, ako ste početnik u vježbanju, osjećat ćete bol u mišićima, ali to nije nužno loša posljedica. To je znak da ste pokrenuli mišiće koji su neko vrijeme bili zapostavljeni i uspavani. Dobra vijest je da vas ta bol u mišićima ne mora spriječiti u vježbanju, a kada se mišići “naviknu”, bol će nestati, ali osluškujte svoje tijelo kako ne biste pretjerali i prouzročili ozljedu.

 2. Morate uzeti dane odmora

Uporni ste i željni rezultata pa koristite snagu volje svakodnevno? Za dobre rezultate morate tijelu dati koji dan odmora, u suprotnom ćete zasigurno “zaraditi” neku ozljedu. A to će vas unazaditi više nego koji dan pauziranja od vježbanja, piše Huffington Post. Tijelo će se bez odmora previše opteretiti što može dovesti do gubitka energije. Planirajte tjelovježbu tako da imate odmor barem jedan ili dva dana u tjednu.

 3. Spavanje nije “za slabiće”

Mišići ne “nastaju” u teretani. Nakon vježbe tijelo povećava dotok krvi u mišiće i za dobre rezultate potrebni su vam dobar san i odmor.

 4. Ne uspoređujte se s drugima

 Vi ne vježbate zbog drugih nego zbog sebe, stoga se i nemojte uspoređivati s drugima i njihovim rezultatima. Ignorirajte tempo osobe koja vježba pored vas u teretani i usredotočite se na svoj ritam i mogućnosti. Svi smo različiti i imamo različite ciljeve i tako treba biti.

 5. Ne sramite se postaviti pitanja

 Osoba koja pored vas radi čučnjeve ili neku drugu vježbu može biti odličan izvor informacija. Započnite razgovor s nekim od vježbača, na taj ćete način doznati mnogo toga korisnog, ali i riješiti neke vlastite nedoumice ili naučiti kako se neka vježba pravilno radi. Ako niste tip koji bi započeo razgovor s nekim pored sebe, uvijek vam je na raspolaganju osoblje teretane ili neki osobni trener. Pitajte, nemojte se ustručavati.

 6. Vježbanjem ćete smanjiti i osjećaj gladi

Vježbanjem ćete pokrenuti cijelo tijelo, sagorjeti mnogo kalorija, ali vaš će organizam i smanjiti proizvodnju grelina, hormona zaduženog za osjećaj gladi. Nemojte stoga odmah nakon vježbanja u neki fast food pojesti nešto nezdravo i kalorično uz izgovor da ćete vježbanjem to potrošiti. Kako biste zadržali ravnotežu unosa zdravih namirnica u organizam, hranite se cjelovitim žitaricama, svježim voćem i povrćem i pijte dovoljno vode.

 7. Ne trebaju vam energetska pića

Za vaš način vježbanja, s obzirom na to da tek počinjete, trebat će vam punih sat vremena intenzivnog treninga da izgubite toliko elektrolita i šećera da biste trebali uzeti neki energetski napitak. Obična voda bit će sasvim dovoljna, ali ako zaista želite nešto dodatno, pojedite bananu.

 8. Vježbate, ali možda nećete izgubiti kilograme

Nisu sve vježbe za gubljenje kilograma. Sagorijevat ćete kalorije, izgled vašeg tijela može se promijeniti, ali vas zabrinjava isti broj kilograma koji pokazuje vaša vaga? Nemojte se brinuti zbog toga. Sve dok vježbate topite masno tkivo, ali i jačate mišiće pa brojka na vagi ne bi trebala biti nešto zbog čega biste se trebali zabrinjavati.

 9. Za rezultate treba vremena

Prvi ste dan ili tjedan odradili i rezultati još nisu vidljivi? Nemojte se obeshrabriti odmah, za rezultate treba vremena i dosljednosti. Samo nastavite tako, osjećat ćete se bolje već nakon nekoliko dana, bez obzira na to što pokazuje vaša vaga ili odraz u ogledalu. Dajte si vremena i vježbajte.

(vecernji.hr)

Komentari

comments

Ambyenta namještaj