DECOR IN ISTRAŽUJE: GDJE KUPITI PROZORE I VRATA U BIH

0
28000

Odabrala Decor In arhitektica: Bojana Bikić Vuleta

Želite poboljšati energetsku učinkovitost vašeg doma, smanjiti troškove grijanja i osigurati duže zadržavanje hlađenja prostorije? U ovom slučaju zamjena otvora je pravo rješenje.
Funkcija prozora je da pušta sunčevu svjetlost i toplotu u prostor, ali i da štiti od vanjskih uticaja i toplotnih gubitaka.

Od nekoliko vrsta prozorskih okvira koje nalazimo na našem tržištu bitno je i ostakljenje, jer se toplinski gubici javljaju kako kroz okvire, tako i kroz stakla. Najbolje je dvostruko ili trostruko ostakljenje s tzv. zračnim prostorom od minimalno 16 mm i koji je umjesto zraka kao izolatora ispunjen plinom. Ovakvo je ostakljenje prozorskih krila i dvadesetak posto skuplje od običnog IZO stakla, ali su im i toplinski gubici za 50% manji.

Kod ugradnje prozora i vrata raspitajte se o koeficijentu prolaska toplote – U. Preporuka je da U bude manji od 1,40W/m2K kako bi gubitak toplote bio minimalan. Čuvanje toplote možete osigurati tzv. Low-E premazom koji se stavlja na vanjsku površinu stakla i smanjuje zračenje topote kroz prozor. Osim toplotne izolacije prozori moraju osigurati zvučnu izolaciju i prikladno provjetravanje.

Prozorski se okviri danas izrađuju od aluminija s prekinutim toplinskim mostovima,od PVC s čeličnim ojačanjima, drveta ili kombinacije drveta i aluminija.
Prednost aluminijskihprozora je dugoročna postojanost oblika, otpornost na vremenske utjecaje, laki su za održavanje, te su estetski vrlo uklopivi u stambene i poslovne objekte. Aluminijski prozori su skuplji od PVC opcije. Bez posebne potrebe za održavanjem vjek trajanja je od 30 do 50 godina.

Ako vam je toplotna zaštita prioritet onda odaberite PVC ili plastične prozorske okvire. Oni nisu ekološki prihvatljivi (nisu razgradivi), jeftiniji su od aluminijskih prozora, ali im je vijek trajanja manji. Profili nakon nekoliko godina požute i krene ljuštenje. Također može doći do problema otvaranja i zatvaranja tijekom zime i ljeta, kada visoke temperature utječu na širenje ili skupljanje PVC-a.

Još uvijek drveni prozori drže 40% tržišta. Prilikom ugradnje raspitajte se o načinu održavanja, kako biste maksimalno povećali vijek trajanja. Drveni prozori od prethodno spomenutih imaju najbolji zvučni i toplinski izolator. Drveni otvori omogućuju cirkulaciju zraka, otporni su na vanjske utjecaje, dobro otporni na vlagu, a ukoliko dođe do požara dugo ostaju postojana i ne proizvode otrovne plinove. Dodatno možete poboljšati kvalitetu alu oblogama (no u tom slučaju će cijena biti veća).

Donosimo vam spisak TOP 10 firmi gdje u Bosni i Hercegovini možete kupiti prozore i vrata:

1. IDEAL d.o.o. Kakanj, proizvodnja i ugradnja PVC stolarije. Prozore možete odabrati u 6 kategorija IDEAL: klasik, elegant, premium, AL obloga, NL i energeto.

U ponudi možete pronaći i PVC vrata, roletne i klupice, kao i AL vrata, roletne, ograde itd.

Sve dodatne informacije potražite na adresi:Zgošća b.b, 72240 Kakanj, Bosna i Herzegovina, Telefon: +387 32 74 17 57, e-mail: info@pvc-prozori.com,  web: pvc-prozori.com.

ideal

 

2. SAPLAST Sarajevo, proizvodnja PVC prozorskih sistema SAPLAST: clasic, classic +, protect +MD 70mm, premium, TL-SG 108mm, TL-NL 104mm, TL-FR 126mm, AL obloga, SL-MD 82mm.

U ponudi možete pronaći i AL vrata i prozore, klizne stjenke, roletne, unutrašnja vrata itd.

Sve dodatne informacije potražite na adresi: Nikole Šopa 245-Stup, Ilidža, e-mail: saplast@saplast.ba; Tel:+387 (0)33 779 500 i web: www.saplast.ba.

 

saplast

3. SELECTA, Zenica. Proizvodnja PVC i ALU prozora i vrata. Prozorski sistemi: prestige, classic, IKD, STV, termo 50, termo 65, termo 85, FEAL Zgon C.

U ponudi možete pronaći i druge proizvode od PVC-a i aluminija, kao i fasadne sisteme. Sve dodatne informacije potražite na adresi: Vrandučka bb,Zenica ,Tel: +387 32 44 88 50, E-mail: selecta@bih.net.ba, Web: www.selecta.ba

 

selecta

 

4. KONTINTENTAL d.o.o. Kiseljak.  Bave se proizvodnjom građevne stolarije. Prozori, vrata, grilje, škure proizvode se od drveta: smreke, ariša, hrasta, merantija, te po narudžbi i od tikovine. Izrada proizvoda se vrši od prvoklasne građe sušene u vlastitim sušarama, na optimalnih 10 – 12 % vlage.

Sve se proizvodi od najkvalitetnijeg sušenoga drveta: jela/smreka, sibirski ariš, dark red meranti, hrast , jasen, mahagoni sapeli, zebrano, iroko, američki orah, europska trešnja, te ostalo po želji kupca. Sve se izrađuje u okviru standardnih dimenzija, a također i prema dimenzijama naručitelja.

Sve dodatne informacije potražite na adresi Gromiljak br. 298, Kiseljak, telefon: +387 30 872 133, e-mail: kontinental.kiseljak@gmail.com, web: www.kontinental.biz.

 

kontinental

 

5.  REHAU d.o.o. Sarajevo. U njihovom proizvodnom programu naći ćete odgovarajući profil za novogradnju, sanaciju, individualnu gradnju ili zgradarstvo, za namjensku ili industrijsku gradnju.

Reducirajte energetske gubitke zamjenom starih drvenih/PVC-prozora iz 80-ih godina (Uf= 1,9, Ug= 3,0) tako što ćete ugraditi GENEO prozore (Uf= 0,86, Ug= 0,5, dimenzije prozora 123×148 cm).

Više informacija potražite na adresi: Rajlovačka bb, 71000 Sarajevo. Rajlovačka bb
71000 SarajevoTelefon: 033/ 475 500, E-Mail: sarajevo@rehau.com, web: www.rehau.com.

rehau

6. UGARAK- PRODUKT d.o.o. Visoko.  Osnovna djelatnost ove kompanije je proizvodnja i ugradnja visokokvalitetne PVC stolarije i aluminijske bravarije po narudžbi i vašim željama. Proizvode sve vrste i dimenzije prozora sa i bez roletni, vrata, izloga, ovješenih staklenih fasada, zimskih vrtova, višenamjenskih kioska, poslovnih objekata, unutrašnjih i vanjskih prozorskih klupica.

Više informacija potražite na adresi Dobrinje bb. Visoko, e-mail: info@ugarak.ba, telefon:+387 33 628 385, WEB: www.ugarak.ba.

7. MAXMARA d.o.o. Banja Luka. Djelatnost preduzeća je: proizvodnja i montaža aluminijumskih konstrukcija (prozora, vrata i fasada), PVC prozora, čeličnih konstrukcija, protivprovalnih i protivpožarnih vrata i termoizolacionog stakla.

MAXMARA svojim klijentima nudi PVC prozore koji se izrađuju od višekomornih PVC sistema koji obezbjeđuju čvrstoću i postojanost prozora (čelično ojačanje u krilu i okviru prozora), visok termoizolacioni koeficijent i zvučnu izolaciju (uglovi profila se hermetički zatvaraju postupkom varenja), postojanost boja, lako održavanje i rukovanje i dug vijek trajanja.

Aluminijumski prozori izrađeni u našem proizvodnom pogonu su moderne konstrukcije i visokog kvaliteta izrade i završne obrade. Aluminijum-drvo stolarija predstavlja ekskluzivnu ponudu u okviru sistema sa termičkim prekidom, naglašene toplotne (U=2,6 W/m2K) i zvučne izolacije (do 52 dB), kao i visokih bezbjednosnih standarda.

Više informacija potražite na adresi: Negoševa 109 Banja Luka, na telefon: +387 51 355 120, e-mail: info@maxmaradoo.com, WEB: www.maxmaradoo.com.

8.  MALINOVICCO d.o.o. Šipovo

Bave se izradom građevinske stolarije svih dimenzija i oblika (prozori, balkonska vrata, sobna i ulazna vrata, grilje i kapci za prozore, rezana građa, lijepljene ploče), kao i svih vrsta namještaja.

Više informacija potražite na adresi: Partizanska 9, Šipovo, na br. telefona: +387 50 371 603, e- mail: malinovicco@gmail.com, WEB: http://malinoviccompany.info/.

PROZORI

VRATA

9. FAGUS HAUS d.o.o. Banja Luka.

FAGUShaus vam nudi širok izbor prozora i vrata od različitih vrsta drveta, pravilnih i nepravilnih oblika (lučni, okrugli, kosi). Prozori i vrata FAGUShaus izrađeni u kombinaciji drveta i aluminijuma su dizajnirani da zadovolje estetske zahtjeve arhitekture. Aluminijumski oklop se postavlja sa vanjske strane prozora i vrata a unutrašnja strana je drvo. To je idealan izbor za sva okruženja sa stilom, bez žrtvovanja ugodnosti i topline koju samo drvo može dati.

Više informacija potražite na adresi Pilanska br. 3 Banja Luka, na br. telefona: +387 51 320131, na e-mail: info@fagushaus.biz, WEB: www.fagushaus.biz.

fagus

 

10. JELOVICA d.o.o. Tuzla

Jelovica vam nudi sobna vrata koja predstavljaju spoj savremene tehnologije i ljudskog dodira, proizvedena u Sloveniji,  koja će vas razveseliti i u vaš dom unijeti toplinu i ugodnost.

U ponudi imaju slijedeće linije vrata:

  • Furnirana vrata: VIVACEline, HIGHline,  LIFEline,  INline, GREENline, DESIGNline, STILline. (link na stranicu furnirana vrata)

  • Vrata od imitacije furnira: VISIOline, TOPline,  BASICline. (link na stranicu imitacija furnira)

  • Obojena vrata:  COLORline. (link na stranicu obojena vrata)

  • Klizna vrata: SLIDEline. (link na stranicu klizna vrata)

  • Dvokrilna vrata: DUOline, DIVIDEline. (link na stranicu dvokrilna vrata)

Osim toga u ponudi imaju aluminijumske i drvene prozore, te dodatke za prozore.

NO COMMENTS