Piše: Bojana Bikić Vuleta, dia

Decembar je mjesec kada se gotovo svi gradski trgovi, ulice i parkovi širom svijeta ukrašavaju. Najinteresantnije je svakako praznično drvce, a mi vam donosimo prelijepe jelke iz svjetskih metropola.

  1. Crveni trg, Moskva / Rusija

U Moskvi, velika božićna jelka je postavljena na neprevaziđenom Crvenom Trgu.

  1. Lafayette Galerija, Pariz / Francuska

Svake godine, početkom decembra,Lafayette galerija u Parizu se ukrašava džinovskim božićnim drvcetom.

  1. Rim / Italija

Vječni grad, bogatogromnim graditeljskim nasleđem,na više lokacijaje ukrašen sa božićnim drvcima,mnogobrojni trgovi obiluju zabavnim svjetlosnim dekoracijama.

  1. Rockefeller Center , New York / SAD

Tradicija veličanstvenog božićnog drvceta ispred Rockefeller Centra traje još od 1933. godine, a to je svakako događaj koji je unio božićni duh u srca američkog naroda.

5. Trafalgar Square, London / Engleska

Kao znak zahvalnosti za pomoć britanskog naroda tokom Drugog svjetskog rata, božićno drvce u londonskom Trafalgar Squareu  je dar Norveške, a datira još od 1947.

6.Vilnius / Litvanija

Glavni grad Litvanije ima dva velika glavna božićna drvca – jedno na trgu ispred katedrale i drugo pored Gradske vijećnice. Mještani tradicionalno vole šetatiokićenim ulicama i popiti piće u jednom od brojnih udobnih barova i kafića.

7. Praça do Comercio, Lisabon / Portugal

Visoko preko70m, božićno drvce u Praça do Comerciou Lisabonu je jedno od najvećih u Evropi,prelijepo, svjetlucavo i transparentno.

8. Unirii Square,  Bukurešt / Rumunija

Za Unirii Square, božićno drvce sa više od 2 milijona lampica, teško oko 300 tona, zasvjetliloje na svečanosti rumunjskog Dana državnosti.

9. Suvarnabhumi aerodrom, Bangkok / Tajland

Tajland pozdravlja posjetitelje sa markantnim božićnim drvcetom na Suvarnabhumi aerodromu.

  1. Ipanema Lagoon – Rio de Janerio / Brazil

Vjerovatno najveće svjetsko plutajuće božićno drvce je u Riu, na Ipanema Lagoon. Stablo je teško 542 tona, a uz to je osvijetljeno sa preko 3,3 milijona lampica.

Komentari

comments

Ambyenta namještaj