DECOR IN RECENZIJA: NADSTREŠNICA ZA AUTOMOBILE

0
2039

Decor In portal će od decembra, svakog petka imati rubriku Recenzija by Bojana Bikić Vuleta. U ovoj svojevrsnoj kolumni naša saradnica arhitektica Bojana će sa vama djeliti svoje misli o svemu što je dojmilo iz polja arhitekture, unutrašnjeg uređenja i života uopšte. Uživajte.

 

 

Piše: Bojana Bikić Vuleta, dia

U jednom zaista dobrom projektu Nirvana Mountain apartmens arhitektonskog studija JVA (Jarmund / Vigsnæs AS Architects MNAL – Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg, Harald B. Lode) u Norveškoj, Kvitfjell, iz 2006. godine, najviše me fascinirala naizgled jednostavna stvar, nadstrešnica za automobile.

nadstresica

Imajući u vidu klimatske uslove ove zemlje, otvorena nadstrešnica je krajnje interesantna. U predjelima gdje su velike količine snježnog pokrivača, zaista je teško napraviti i organizovati parking automobila osim da to bude isključivo garažni prostor, gdje je auto zaštićeno kako od padavina tako i od velikih minusa.

Ovo vikend naselje ima sasvim dobar pristup ovoj tematici. Nagib terena je iskorišten za ravnomjeran raspored smještajnih kapaciteta i uz njih jednostavan pristup natkrivenim parking prostorima. Arhitekte su mudro iskoristile teren, pravce vjetra i sunčanu stranu i postavili običan betonski zid djelimično ukopan u teren, da štiti od nanosa vjetra i snjega. Na zid se naslanja moćna a prosta drvena krovna konstrukcija. Primjena materijala, načina gradnje i blagih nagiba krovnih površina, ovaj projekat čini vrijednim pažnje. Dobar primjer uklapanja u prirodno okruženje.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY