Piše: Gordana Lakić, Handmade by GordanaL

Nedavno sam imala priliku pozabaviti se preuređenjem jedne mini-komode sa ogledalom. Simpatičan predmet koji se može naći u mnogim kućama je jednostavno, ali lijepo osmišljen i izrađen, pa je bilo lako osmisliti njegov novi izgled.

1

    Komodica je bila prefarbana nekakvim tamnim lakom za drvo, ne više mijesta ispucalim i oguljenim. Imala je i nožice od kojih je nekoliko otpalo, pa sam i ostale uklonila. Prije makeovera izgledalo je ovako:

2

      Ispucali lak se morao potpuno ukloniti šmirglanjem, da kasnije nanesena boja ne bi takođe počela vremenom da se ljušti, zajedno sa njim. Postoje boje koje možete nanositi i preko ofarbanih i lakiranih predmeta, ali samo ako je njihova boja postojana i neispucala. Ako predmet koji preuređujete ima napuklu boju koja se ljušti, moraćete je skinuti da bi ona koju želite naknadno nanijeti bila postojana.

3

    Pošto je komodica napravljena od daščica sa bordurama koje su dekorativne same po sebi, a i ostavljaju vrlo male površine za neko dodatno ukrašavanje, odlučila sam akcenat staviti na boje i nijansiranje, sa vrlo malo detalja urađenih dekupaž tehnikom. Sve više od toga bi bilo pretrpano i pretjerano za ovakav predmet.

    Da bih napravila fini kontrast, a opet povezala sve boje koje sam koristila, unutrašnjost komode sam obojila roze akrilnom bojom. Pozadinu ogledala sam obojila u bijelo, pošto sam tu zamislila zalijepiti cvijetni motiv.

4

    Spošaljne dijelove sam mjestimično premazala,a mjestimično natapkala chalk plavom akrilnom bojom. Ona ima zrnastu strukturu i vrlo dobro pokirva drvo. Pošto sam zamislila da sve bude pomalo rustično, nisam željela da boju nanesem izjednačeno, nego da je stapam sa drugom bojom, ali i da upravo ta grublja struktura da poseban pečat.

   Za bojenje unutrašnjih dijelova bordura neophodno je koristiti četke ili kistove, dok okolo može poslužiti i spužva.

5

    Druga boja koju sam koristila je divna akvamarin nijansa koja se odlično iskombinovala sa puder plavom. Dosta je svjetlija, pa su se napravili lijepi prelazi sa jedne na drugu boju. Nanosila sam je takođe mjestimično, prije svega na ona mjesta na koja nisam plavu, ali i preko nje.

6

    Poslije sušenja boja sam sve površine prešmirglala brusnim papirom sitne granulacije, čime sam skinula onaj grublji, zrnasti sloj chalk boje i time dobila prirodniji izgled i pretapanja boja.

7

    Na nekoliko mijesta na širim dijelovima daščica sam nanijela blijedu bijelu boju, što je bila priprema za dekupaž tehniku koja tahtijeva svjetliju podlogu.

8

Za nožice sam odabrala pljosnate drvene kružiće koje sam takođe prefarbala plavom chalk bojom.

9

    Pošto je komodica malih dimenzija i sa malo dostupnom prostora za ukrašavanje, motivi za dekupaž su takođe morali biti sitniji. Odabrala sam sitne ružice koje su se odlično uklopile u čitav koncept. Svojom ružičastom bojom su se uskladile sa unutrašnjim dijelom.

10

    Uz to, isti motiv sam odabrala za poleđinu ogledala, pošto je taj dio pokretan i u obzir su dolazili samo motivi koji i obrnuti naglavačke izgledaju podjednako dobro. 🙂

    Sve sam zalijepila dekupaž ljepilom za salvete. Višak salvete sam poslije sušenja ošmirglala.

11

Ivice i oble dijelove sam osjenčila ružičastom akrilnom bojom. Četkicu umočenu u boju sam otapkala na papir, da se skine višak boje i sjenčila kada je bila skoro suva.

12

    Nožice sam zalijepila drvofiksom.

13

    Čitav predmet sam prelakirala akrilnim lakom nekoliko puta. To je dodatno zaštitilo i boju i dekupažirane motive.

14

    Čitav proces je bio izazov upravo zbog veličine predmeta, koja ne dopušta previše detalja. Uz to, izbrazdanost bordurama nije ostavila mjesta za nove bordure niti veće površine za dekupažiranje. Pa opet, komodica je dobila potpuno novi izgled…mnogo bolji, usudila bih se reći.

15

    Na sličan način možete preurediti i komodu standardne veličine, kao i bilo koji drugi dio namještaja.

    Družite se i dalje sa nama uz sledeće projekte na Decor In portalu na kojem možete naći još mnogo divnih prijedloga i savjeta kako uljepšati svoj dom. Ako želite da se okušate u sličnim preuređenjima, sav potreban materijal ćete pronaći u Hobby Art centru u Sarajevu, kao i dodatne savjete za njihovo korištenje.

hobby

   Moje stare i nove projekte i predstavljanje radova možete pogledati i na mom blogu: http://handmadebygordanal.blogspot.ba/

Komentari

comments

Ambyenta namještaj