Pisala Gordana Lakić, Handmade by GordanaL

Jednom prilikom stigao mi je na preuređivanje drveni stočić sa okruglim tablama i divnim oblim nožicama. Ideja vlasnice bila je da dobije neki šik izgled,  u skladu sa ostatkom detalja u salonu. Dogovorile smo okvirno da boje budu svjetlije, a motivi pariški. Rečeno – učinjeno:

1

A sve je krenulo od faze u kojoj je sto bio jednolično prefarban sadolinom. Iako lijepog oblika, nekako to nije dolazilo do izražaja pošto je bilo stopljeno u isti ton.

2

Šmirglanjem sam skinula boju koliko je bilo moguće, a da se ne oštete lijepo izrađeni prelazi na policama i samim nogama. Bilo je bitno skinuti sav sjajni sloj, da bi kasnije boja mogla lijepo da prione uz površinu. Nakon šmirglanja sam sve prebrisala vlažnom krpom, da bi se uklonili ostaci prašine koji mogu stvarati probleme pri kasnijem farbanju.

Za prvi nanos boje smiješala sam nijansu od akrilne bijele boje i oker i smeđeg tonera. Dobila sam neku blijedo bež boju koju sam nanosila i sunđerom i kistom, na teže dostupnim mjestima.

3

Nakon sušenja, udubljene dijelove sam sjenčina tamnijom nijansom sa više smeđih tonova, a one istaknute sa nešto svjetlijom bojom. Ostavila sam da sse i taj sloj osuši, pa mjestimično nanosila Patinu anticante u Rame nijansi. Nije previše potamnjivala boju koliko je dala divan sedefast sjaj i nijansu svim površinama.

4

Na okrugle police sam dekupaž tehnikom zalijepila dvije različite salvete. Krajeve nisam odrezala makazama, nego sam ih iscjepkala prstima da bi se prelaz na glatku površinu što manje vidio. Poslije klasičnog lijepljenja dekupaž ljepilom i sušenja, ivice motiva sam lagano prešmirglala sasvim finim brusnim papirom, a onda i istom bojom kakva je podloga na koju je zalijepljeno sunđerom potapkala po ivicama motiva da bi se bolje uklopio. To je vrlo dobar način da “utopite” motiv koji lijepite ako je manji od površine na koju je zalijepljen.

Poslije sušenja sam ivice polica takođe nijansirala sa nekoliko različitih boja, a prije svega već pomenutom patinom. Negdje sam je potpuno utrljavala, a negdje je nanosila oštrim potezima.

5

Kada se koristi patina, potrebno je ostaviti predmet na kojem je rađeno da se malo duže suši. Prelakirala sam sve površine akrilnim lakom u spreju, da bih iszbjegla vidljivije tragove šetkice, a i zbog samog oblika dijelova stola. Uz to lak u spreju koji koristim ima mnogo veći sjaj i pruža bolju zaštitu za upotrebne predmete kakav je ovakav sto.

6

Tek nakon lakiranja su boje i motivi došli do punog izražaja. 🙂 A kada je sklopljen, stočić je zablistao i zaživio novim životom. 🙂

7

Od stola jednoličnog i zatvorenog izgleda došli smo do jednog potpuno osvježenog i novog komada namještaja.

8

Pratite nas i dalje na Decor In portalu, a sav materijal za hobi projekte možete nabaviti u Hobby Art centru, gdje možete dobiti i mnogo korisnih savjeta vezanih za upotrebu svih tih divnih stvarčica koje imaju u ponudi. 🙂

9

      Moje stare i nove projekte i predstavljanje radova možete pogledati i na mom blogu: http://handmadebygordanal.blogspot.ba/

PRIKAŽI
SAKRIJ