Piše: Gordana Lakić, Handmade by GordanaL

Nedavno sam imala priliku pozabaviti se preuređenjem jednog vremešnog debeljuškastog ćupa od gline. Zalijepljeni i okrnjeni dijelovi na njegovom otvoru i ručkama svjedočili su njegovom bogatom društvenom životu koji ga je zbog toga i doveo do zida upotrebljivosti. Izgledao je ovako:

1

    Sve rupice nastale što pri samoj izradi, što od nekih mehaničkih oštećenja, nije bilo moguće “zakrpiti”, a nekako bi to i ubilo šarm samog predmeta, pa sam se odlučila da prekrijem samo one najveće praznine koje su se nalazile na ručkama i nekoliko mijesta na tijelu ćupa.

    Praznine sam popunila gitom za drvo, u nekoliko navrata. Po sušenju sam sitnim šmirgl-papirom izbrusila neravnine i mrvice gita.

2

    Vlasnica ćupa je poželjela da ga obojim u u neku nijansu prljavobijele, pa sam je smućkala tako što sam u bijelu akrilnu boju dodala nekoliko kapi oker tonera. Kada miješate boje uvijek dodajite više puta po par kapljica, umjesto da pretjerate sa intezivnošću i dobijete nijansu koju ne želite.

    Za materijale koji ne upijaju boju, kao što su plastika, staklo, kamen, pa i glina iz ove priče, najbolje je prije željene boje koristiti prajmer (gesso) koji je sastavom malo gušći od obične akrilne boje i koji zbog svog sastava bolje prianja uz takve materijale. Ja ga ovaj put nisam imala pri ruci, pa sam se poslužila Multi Surface akrilnom bojom koja ima slična svojstva i može se koristiti na različitim materijalima sa dobrom postojanošću.

    Bojila sam i četkicama i sunđerastim valjkom, da se  neutrališu otisci četkica i ne vide prelazi između nanosa. Ofarbala sam i vidljivi unutrašnji dio ćupa. Potrebna su najmanje dva sloja boje, sa obaveznim sušenjem između svakog bojenja.

3

    Dok se boja sušila, pripremila sam motiv sa salvete. Odabrale smo malo veće ruže pastelnih boja, pa sam oko odabranog motiva iscjepkala gornji, odštampani sloj salvete.

4

  Salvetu sam postavila na sredinu ćupa (sa obje strane se nalazio isti motiv) i premazala je četkicom umočenom u dekupaž ljepilo. Na oblim predmetima je najlakše raditi sa salvetama, zbog njihove mekane strukture, pa i tada treba voditi računa da ne dože do nabiranja koji bi izmijenio teksture na motivu.

5

    Poslije sušenja ljepila može se oko motiva mjestimično potapkati sunđerom umočenim u boju podloge, da bi se prirodnije stopio sa okolinom.

6

    Da bih istakla formu ćupa, one lijepo izrađene prelaze u gornjem dijelu i finu zaobljenost predmeta, osjenčila sam ga sa nekoliko nijansi, prije svega puder-roze i tamnosmeđom bojom. Koristila sam skoro suve sunđere , poslije umakanja u boju prvo dobro otapkane na novinski papir.

7

    Za sjenčenje se treba takođe voditi minimalističkim pristupom – radije ponavljajte nekoliko puta do željene nijanse i izgleda, nego da sa previše boje na jednom mjestu upropastite sve do tad urađeno.

8

    Na ovakvim preuređenjima nije neophodno da sve ide pravolinijski, simetrično, čak je i poželjno da se boja kojom sjenčimo ovlaš nanosi, izbija jedna iz druge, pretapa se i nazire. Koliko je i gdje boje potrebno – to je već stvar ukusa i ličnog osjećaja za estetiku.

9

    Poslije sušenja i tih nanosa boje, čitav predmet sam prelakirala tri puta akrilnim lakom (opet sa obaveznim potpunim sušenjem između nanosa laka). Lak štiti boju i olakšava čišćenje i neophodan je dio procesa uređivanja. Ja najčešće radim sa mat lakom, pa nema pretjeranog sjaja na predmetima koje želim da prikažem kao stare, već upotrebljivane.

10

    Poslije lakiranja boje i motiv često dobiju malo intezivnije nijanse i taj fini, nježni sjaj dodatno zaokruži i poveže čitavu cjelinu.

11

    Ćup je već otputovao vlasnicima i ušuškao se u svoj novi ugao. 🙂 Još jedan stari, otpisani predmet je oživio  – uvijek mi je drago učestvovati u takvim projektima, naročito kada su to lijepo oblikovani predmeti. Pokušajte i vi osvježiti svoje dijelove namještaja i kućnog dekora, možda vam i naši tutorijali pomognu u tome.

naslovna

    U međuvremenu, pratite nas i dalje na Decor In portalu, a sav materijal za hobi projekte možete nabaviti u Hobby Art centru, gdje možete dobiti i mnogo korisnih savjeta vezanih za upotrebu svih tih divnih stvarčica koje imaju u ponudi. 🙂

      Moje stare i nove projekte i predstavljanje radova možete pogledati i na mom blogu: http://handmadebygordanal.blogspot.ba/

PRIKAŽI
SAKRIJ