DESEEN: MJESTO GDJE SE ODVIJA ČAROLIJA I PRESTAJE MONOTONIJA

0
620

Izađite iz okvira standardnog i prepustite se čaroliji, jer je tim Deseen iz Kolodvorske 3B dobitna kombinacija.

Za nešto manje od 24 mjeseca rada impresivna je lista projekata u kojima je Deseen uzeo učešće. Ni jedan korak u biznis-planu nije prepušten slučaju. Svojim kreativnim i inovatnim pristupom uređenju zidnih površina kožom, kamenom, drvetom i opekom učinit će Vaš boravak u stanu nezaboravnim. Ena Bojičić je zbog pukotine na zidu napravila pravo istraživanje tržišta i provjerila ponudu zidnih obloga na području Bosne i Hercegovine. Tako se rodila ideja o otvaranju objekta koji će sve to sadržavati na jednom mjestu.

Bojičić u razgovoru naglašava da je prvi utisak veoma važan, kako način na koji se predstavljamo na razgovoru za posao, tako i kada je u pitanju stupanje nove firme na tržište i ostavljanje prvog utiska na tržište sa kojim se susreće.

Deseen-01

O tome da li je početak bio težak Bojičić kaže: “Mi smo od samog starta mirni i staloženi, polako i dan-danas svoje ime temeljito gradimo. Nakon skoro dvije godine rada napredujemo stepenik po stepenik, i ne preskačemo ništa u procesu rasta“. Ističe se i teškoća poslovanja, ali je jedini način da se usudite i probate. Svaki početak je težak, a sistem Vam definitivno ništa ne olakšava.

Naziv Deseen potiče od španske riječi deseo što znači želja. Na pitanje koliko je brendiranje važno za biznis Ena Bojičić u razgovoru kaže: “Mi smo na samom logu radili preko šest mjeseci i težilo se tome da se kreira nešto što, ne samo da nema u BiH, nego ni u svijetu. Nismo željeli da pravimo nikakvu kopiju i razmišljali smo dugoročno, ako Deseen nekada postane brend koji datira van granica našeg tržišta pa i regiona, onda nam je bitno da je taj brend zaštićen i unikatan. Tako da je brendiranje generalno jedna od najvažnijih stvari koja se postavlja u samom startu. Ali brendiranje ne čini samo logo firme niti dobar marketing. Jedan pravi brend sa sobom nosi mnogo jednako važnih faktora poput samih uposlenih, prve linije u dodiru sa klijentima, njihovog načina ophođenja prema klijentu, prezentacija proizvoda, odnosno približavanje proizvoda klijentu do nivoa kada on to može razumjeti, osmijeh, energija, želja, i volja koju investitor ili kupac vjerovali ili ne odmah osjeti. Sa mog aspekta sve je to dio brendiranja”.

Deseen-02

“Mi smo našoj bebi firmi od početka postavili jako visoke targete kada je u pitanju brendiranje. Pažnja se osobito posvetila postavci websitea u visoko kvalitetnoj rezuluciji, te aktivnostima na društvenim mrežama poput Instagrama, Facebooka. Da! Možete pratiti naš rad na Facebooku i Instagramu i biti pravovremeno informisani o dešavanjima na terenu. Često postavljamo amaterske fotografije sa naših montaža kao i profesionalne fortografiju po završetku naših projekata”, rekla je Bojičić za naš portal.

Tim Deseen navodi da su njihovi klijenti prvenstveno oni koji razumiju predmetne materijale i njihovu svrhu. Deseen nije obični trgovački prostor, Deseen je osmišljen kao koncept koji prodaje kompletnu priču, a ne samo proizvod. Zapravo Deseen prodaje nivo, brend i savršenu uslugu. Deseenovi zidni detalji namijenjeni su razbijanju monotonije i osvježavanju prostora. “Cjenovno vrlo često izgleda bauk kada Vam kažemo da je cijena nekog kamena 350 KM/m2, međutim, radi se o tome da Vi ne oblažete cijelu kuću, radite jedan detalj koji će biti manje, dekorativne površine”, rekli su za naš portal iz tima Deseen.

Deseen-04

Ovakva vrsta uređenja je dugoročna investicija koja će učiniti da se osjećate ugodnije u Vašem domu. Kao preduvjet za uspješan biznis pored volje i strpljenja smatraju da treba biti jako detaljan, imati dobro definisan poslovni plan pri čemu Bojičić ističe “Mislim da je planiranje osnov svega i jednostavno da bi se sa bilo čim ozbiljno krenulo neophodno je poslagati stvari u svojoj glavi i znati prvo da se ništa ne može ostvariti preko noći i da je potrebno dosta vremena da se tržište upozna sa određenim brendom”.

O saradnji sa bh. kompanijama izdvajaju saradnju sa Waga Woodom, brendom iz Konjica s kojima su napravili fantastičnu i dugoročnu saradnju. U razgovoru navode da je Studio Deseen jedino mjesto gdje možete naći izložene i specijalno rezbarene, dizajnirane kuhinjske daske za rezanje i služenje. Ovaj dinamični tim perfekcionista navodi da im se sviđa sve što je domaće, originalno i drugačije.

Tim Deseen navodi da im je svaki projekat na svoj način satisfakcija. “Ako Deseen prihvatiš kao svoju drugu kuću, a to je osnovna stvar na kojoj jako insistiramo, ništa ne pada teško. Često se radovi izvode van svakog radnog vremena kako bi se izašlo u susret klijentima. Ukoliko imate objekat javnog karaktera tipa hotela, motela sa restoranom koji se nalazi u jeku sezone, a neophodno je da radite renoviranje, ta renoviranja se obično izvode radeći dan i noć kako bi se sam proces ubrzao, ili jednostavno samo u večernjim satima kada je mjesto najmanje frekventno gostima”.

S obzirom na povećan broj upita za dizajn enterijera, idejna rješenja i projektovanje uspjeli su proširiti segment svog poslovanja, pa je trenutno u salonu troje uposlenih. “Što se tiče samog salona i biroa u timu su dvije arhitektice i ekonomista. Najmlađa članica tima Nejra Hadžić dodaje da joj se najviše na poslu dopada to što je atmosfera dovoljno opuštena, a ujedno se mnogo radi i uči. Osim bazne ženske trojke, oformili smo kompletnu ekipu koja je spremna u svakom momentu da ispuni zahtjeve klijenata u segmentu izvedbe rješenja interijera.“

Deseen-03

S obzirom da su arhitekte glavni kanal, arhitektica Deseena Sanja Tipura kaže: “Ne čekamo ljude da sami dođu, stalno smo po terenu, pokušavamo da se informišemo šta se radi, gdje se gradi, razvijamo kontakte i u suštini pokušavamo da ostvarimo dugoročnu saradnju. I svi naši uslovi poslovanja se usmjeravaju na to“.

U razgovoru navode da se, kako bi Deseen proizvodi i usluge bili što pristupačniji svima, zasada nalaze samo u BiH, u augustu mjesecu Deseen dobija i svoj kutak u Banjoj Luci. Planovi ovog tima perfekcionista sežu barem 15 godina unaprijed stoga je o njima potrebna posebna reportaža.

Bojičić je, također, zaključila i sljedeće:

“Imamo dosta dugoročnih ciljeva, i jasnu viziju kako sve to treba da izgleda. Konačni cilj je zapravo da ne zavisimo ni od koga. Dosta zavisimo o dobavljačima i transportu, a mi smo lice koje odgovara za sve. Dakle, ima tu mnogo faktora koji nas prilično sputavaju i ograničavaju u ovom poslu i time sve više težimo ka domaćoj proizvodnji gdje ćemo mi biti jedini o kojima sve ovisi. U tom segmentu dugoročni cilj je izvoz, a prije svega radionica i regionalni Deseen koncept.“

http://poslovnisvijet.ba/

Komentari

comments