DUGA IDEAL SAVJETI: KAKO IZABRATI RADIJATOR ZA CENTRALNO GRIJANJE

0
231

Dok ste kod izbora peći kao izvora topline vezani za vrstu energije koja nam je na raspolaganju kod radijatora to nije slučaj. Bez obzira na izvor topline možete u svom sistemu izabrati bilo koji radijator, što ponekad nije jednostavno jer se na našem tržištu pojavljuje veliki broj modela.

Radijatori se dijele prema materijalu od kojeg su izrađeni, pa razlikujemo: lijevanoželjezne, aluminijske i radijatore izrađene od čeličnog lima (limeni ili pločasti).

Znači kod nabavke se ne obaziremo samo na cijenu pojedinog članka jer je to samo jedan od elemenata pri donošenju odluke. Vrlo je važan toplinski učinak modela i tipova radijatora , pa tek onda možemo zaključiti koji tip radijatora nam se najviše isplati kupiti.

radijator

Aluminijski radijatori

Kod većine ogrjevnih tijela toplina se odaje zračenjem, tj. isijavanjem dok se kod aluminijskih radijatora veći dio topline odaje konvekcijom. To znači da uslijed zagrijavanja dolazi do intezivne cirkulacije zraka, među rebrima članaka, a što je veća brzina strujanja, bolji je prijenos topline. Zbog toga se kod ovih radijatora ponekad javljaju mrlje na zidu, zbog intezivne cirkulacije sobnog zraka.

Glavna karakteristika ovih radijatora je otpornost na koroziju. Osim toga odlikuje ih lijep izgled, glatka prednja površina, širok raspon boja, a majstori ih vole, jer su lagani pri transportu i lako se montiraju. Manu predstavlja otežano čišćenje zbog uvlačenja prašine i grinja u nedostupne dijelove radijatora.

Limeni radijatori – Čelični radijatori

Obično su najjeftiniji ako se uzme u obzir cijena po jedinici toplinskog učinka odavanja topline. Kako su ti radijatori gotove sekcije (bez članaka) obično se isporučuju u određenoj dužini i visini zapakirani u zaštitnu foliju, oličeni u traženu boju i s priborom za ovješenje. Uzme li se i to u obzir onda obično ispadne da su to najjeftinija ogrjevna tijela. Vrlo često su lijepo oblikovani, pločasti i tanki pa se praktično uklapaju u parapetne prostore. Garancije proizvođača kreću se do 15 godina, a smatra se da uz dobro održavanje i normalnu upotrebu mogu trajati 20 do 30 godina.

Svi limeni radijatori mogu se primjeniti za dvocjevno ili jednocjevno grijanje, a u kompaniji Duga ideal u mogućnosti su isporučiti i panelne radijatore za ventilske H sisteme.

Više informacija o kompaniji Duga ideal pogledajte ovdje: http://decorinportal.com/adresar-poslovni/listing/duga-ideal-d-o-o-doboj

NO COMMENTS