FENG SHUI ZA ŠKOLARCE BY SANDRA DRINČIĆ

0
906

AUTOR: SANDRA DRINČIĆ, FENG SHUI INSTITUT

Olaksajte učenje – uređenjem dječje sobe

Feng Shui uređenje može pomoci djetetu da se razvija u skladu sa svojom ličnošću. Kada je dobra energija sobe i dijete se dobro osjeća – raste motivacija i rezultati učenja i razvoja se poboljšavaju. Djeci je potrebno puno topline i pažnje. Utjecaj uređenja njihove sobe na njih same je neizmjeran.

Svjetlo

Svjetlo je važna životna namirnica. Djeci je potrebno puno svjetla. Rasvjeta u prostoru je izravno proporcionalna raspoloženju ukućana, a u dječijoj sobi podstiče pozitivnu energiju, volju za učenjem, te i oživljava prostor.

Energetski tok

Energetski tok je najbitnija stavka za dobro zdravlje i razvoj djeteta (kao što je to slučaj i unutar ljudskog organizma). Dječija soba puna namještaja, igračaka, kutija i ostalih nepotrebnih stvari, usporava protok energije i sprječava slobodan razvoj djeteta. Pretrpana soba u djetetu stvara gubitak volje i opadanje pažnje.

Jednom u šest mjeseci treba napraviti veliko spremanje i odstraniti sve nepotrebne stvari.

SOBA ZA SKOLARCA

Tepih

Potreban je samo u parcijalnim dijelovima sobe. Kada se prekrije kompletan pod, prostorija teže diše. Idealna podna podloga jeste kvalitetno drvo, a tepih treba postavljati samo pored kreveta, kao i na dijelu poda gdje se dijete ponekad igra. Smjer tkanja na tepihu uvijek treba ići od ulaznih vrata prema sredini sobe.

Vitraži

Šarene prozorske slike usporavaju protok energije kroz prozore i usklađuju je u blizini prozora. U pitanju je psihološki vrlo jak lijek, pogotovo ako se kroz prozor vidi loš predio, ili ako je prozor prevelik u odnosu na sobu.

Posteri

Psihološki mogu popraviti raspoloženje i isto tako da aktiviraju želje djeteta. Nemojte dozvoliti da postavljaju slike: vulkana, mora, jezera, postere ratnika, kao i slike borbi, jer će iste djelovati loše na dijete.

Ako u sobi postoji kosi strop, a dijete želi da na nju postavi postere, onda mogu da dođu u obzir slike neba i slike balona; druge slike nisu poželjne na kosini, jer će stvarati teret.

Biljke

Oživljavaju energiju u prostoriji, ali nisu poželjne u spavaćoj sobi. Jedino su dozvoljene ako se soba nalazi iznad podruma, garaže, ili nekog drugog negativnog mjesta. Tada biljka upija negativnost u sebe. Najbolja biljka za dječiju sobu je ljubičica sa cvjetovima prelijepe ljubičaste boje.

Radni sto

Prvenstveno treba da je pozicioniran tako da se zid nalazi iza djetetovih leđa. Ako to nije slučaj, onda ispred djetetovog pogleda (na zid ispred njega) postavite sliku puta iznad kojeg se vidi nebo.

Nered nije dozvoljen, jer svaki predmet zrači energijom koja utječe na dijete. U slučaju nereda dijete gubi koncentraciju. A ako su ladice radnog stola u neredu, dolazi do blage depresije.

Yin & Yang u sobi

Svako dijete je jedinstveno. Pasivnoj djeci (yin) treba malo vise yang elemenata u sobi (jače boje, jača rasvjeta), dok yang djeci (hiperaktivnoj djeci) odgovaraju pastelni i nježni tonovi uređenja.

Iznad i ispod kreveta

Prostor iznad uzglavlja treba biti bez polica na zidu, inače će dijete loše spavati, te može da ima noćne more, ili uopšte neće željeti da spava u svom krevetu.

Pod krevetom ne bi trebalo da se nalazi ladica, ali, ako je tako, onda nikako u istu ne ostavljati igračcke, jer će izazvati nemirnu energiju.

Teški ormari pored kreveta

Ovo nikako nije dozvoljeno, jer dijete moze pokazivati ​​bijes i biti sklono lomu ruke, zbog toga sto se, jednostavno, bori s težinom koju ima pored svoje aure.

Odnos roditelj- dijete

Najbitnija stavka u odnosu s djetetom je pokazati mu koliko ga cijenite, jer ce se dijete time osjecati jače.

Školarcu treba pažnja na poseban način, jer više nije, mali i treba da se osjeća moćno. Samo vi svom djetetu najvecu snagu i podršku možete da date.

Plišane igračke

Ako dijete, i u ovom uzrastu, obožava plišane igracke, a vecć je dovoljno veliko za gubitak interesovanja za iste, onda time još uvijek pokazuje potrebu za puno topline i sigurnosti od strane roditelja.

Komentari

comments