HOTEL HOLIDAY INN PONOVO VRAĆA SVOJ OLIMPIJSKI SJAJ

0
1172

Kao što je to široj javnosti poznato, olimpijski hotel Holiday Inn bio je u obustavi rada od februara do jula 2014. godine. Međutim, sada već pola godine radi punim kapacitetom, uspijevajući pri tome uskladiti ponudu i potražnju na tržištu pružanja usluga, navode iz kompanije Holiday Resort d.o.o.

Naime, od osmog mjeseca prošle godine, hotelom upravlja kompanija Holiday Resort d.o.o. Zahvaljujući sopstvenim finansijskim ulaganjima, menadžerskim izmjenama i kontrolom kvaliteta, hotel je u protekloj godini uspio revitalizirati sopstvene resurse, tako da u 2015. godinu ulazi sa tendencijom rasta i mogućnošću upošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta. Na taj način, Holiday Resort je uspio uspostaviti ponovno poslovanje hotela i spasiti ga od totalne propasti i devalvacije njegovog velikog imena.

U periodu kada radnici u cijeloj državi potražuju svoje zaostale plate i doprinose, ulaze u štrajkove, i opet ne uspijevaju naplatiti nagomilana dugovanja, koja su prema njima akumulirana od strane poslodavaca, u periodu kada je nezaposlenost u BiH više od 40 posto, u Sarajevu se u hotelu Holiday Inn dešava potpuno drugačija situacija, jer 70 uposlenika redovno prima platu i redovno im se izmiruju doprinosi.

Istovremeno, hotel nudi svoje usluge domaćim i stranim gostima, kao i posebne pogodnosti za kongresni turizam i sve druge vrste konferencija i seminara.

“Sa početkom predstojeće turističke sezone, prioritet nam je vratiti u stalni radni odnos i bivše radnike hotela, koji se privremeno nalaze na birou za zapošljavanje. Sada nam je potrebno malo vremena kako bismo ispunili svoju, ne samo poslovnu i zakonsku obavezu u smislu zapošljavanja radnika i plaćanja poreza, nego i etičku i kulturološku, koja nas obavezuje da njegujemo tradiciju Sarajeva. I to onog Sarajeva koje je predstavljalo sjecište sporta, kulture i umjetnosti u bivšoj Jugoslaviji i Holiday Inn-a kao njegovog epicentra i simbola zimskih olimpijskih igara i metafore savremene bosansko-hercegovačke historije”, rekao nam je Alen Čengić, menadžer hotela.

Trenuto je najvažnije da hotel može raditi i izmirivati svoje obaveze po pitanju poreza, režija, plata i doprinosa. Nadam se da će se uskoro stvoriti prilika za otvaranje novih radnih mjesta i širenje poslovanja, što će u konačnici svakako povećati i samu tržišnu vrijednost hotela. Također, s obzirom da se sadašnji radnici grčevito bore za opstanak i nastavak rada hotela, neće dozvoliti bilo kakve opstrukcije rada i boriće se protiv njegovog eventualnog zatvaranja ili bilo kojeg drugog vida narušavanja njegovog integriteta i poslovanja, rekao nam je Vahid Alić, predstavnik sindikata uposlenika hotela.

NO COMMENTS