I DALJE PRESKAČETE DORUČAK? EVO ZAŠTO TO TREBATE PROMJENITI

0
742

Preskakanje doručka u tinejdžerskim godinama može uzrokovati dugotrajne posljedice na zdravlje gotovo tri desetljeća poslije. Švedski istraživači 1981. godine započeli su istraživanje i tadašnje adolescente zatražili da zabilježe svoje navike doručkovanja. Nakon 27 godina podvrgnuti su liječničkim pregledima, pri čemu je otkriveno da oni koji nisu imali navike zdravog doručkovanja ili su ga preskakali sada imaju više znakova metaboličkog sindroma u usporedbi s onima koji su jeli zdrav doručak, piše Daily Mail.

Metabolički sindrom je medicinski izraz za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog tlaka i pretilosti, a to može izazvati povećani rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Mladi koji zanemaruju doručak, najvažniji obrok u danu, imaju 68 posto više rizika da će patiti od metaboličkog sindroma kao odrasle osobe. Istraživači su također uzeli u obzir niz društveno-ekonomskih čimbenika i drugih životnih navika adolescenata, ali su zaključili da je doručak najjači indikator.

Abdominalna pretilost i dijabetes najizglednije su posljedice lošeg doručka, smatraju istraživači. Ističu da će biti potrebno provesti i daljnja istraživanja kako bi se mogli razumjeti ključne poveznice i mehanizme uzročno-posljedične veze između doručka i metaboličkog sindroma, a rezultati nekih dosadašnjih istraživanja ukazala su na to da loš izbor hrane za doručak ili preskakanje tog obroka ima negativan učinak na regulaciju šećera u krvi, rekla je Maria Wennberg, autorica istraživanja.

Rezultati njenog istraživanja potvrđuju prethodne nalaze sa Sveučilišta u Tel Avivu koji su također pokazali da oni koji jedu više kalorija ujutro nego poslije tijekom dana, imaju manji rizik od dijabetesa i pretilosti.

(vecernji.hr)

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY