Piše: A.Š.

Nove Ikeine kolekcije se uvijek s nestrpljenjem čekaju. Ove sedmice je ova poznata švedska kompanija objavila fotografije iz Stockholm 2017 kolekcije, koja je inspirisana konceptom življenja pod nazivom Lagom. On u najkraćem smislu predstavlja duh umjerenosti.

Inače, riječ je o ponovljenoj kolekciji, ali koja se svake godine mijenja. Prva Stockholm kolekcija lansirana je 1984. godine, no svaka nova je drugačija od prethodne, ali dijele neke zajedničke karakteristike “demokratskog dizajna”.

Ove godine sastoji se od 46 proizvoda koji su izrađeni od prirodnih materijala poput ratana, puhanog stakla, baršuna… U kolekciji se mogu pronaći različiti proizvodi, od tkanine do stakla.

Uzimajući inspiraciju u konceptu Lagom, svaki komad slavi uživanje u životu u pravom tempu, ali prolazeći kroz sve detalje veoma pažljivo. Iako ova kolekcija uvažava ručnu izradu i taktilne materijale, također je osmišljena da uživa cijela porodica.

U njoj preovladava svjetlo drvo i ratan, a ima i novu shemu boja, kao što je tamno, nordijsko plava. Inspiracija za ovu boju je njihovo more, koje je uvijek hladno, čak i ljeti. Tkanine i jastuci su inspirisani svjetlucanjem vode, dok je za narandžastu inspiracija zalazeće sunce.

Ova kolekcija će u prodaji biti od 7. aprila.

PRIKAŽI
SAKRIJ