INVESTICIJE U GLAVNOM GRADU BIH: SARAJEVO I OKOLINA MOGLI BI DOBITI POTPUNO NOVI IZGLED

0
402

Bosna i Hercegovina i njen glavni grad u posljednjih nekoliko godina postali su posebno primamljiva destinacija stranim investitorima.

Najzainteresovaniji za gradnju luksuznih naselja, stambenih zgrada, zabavnih parkova i drugih objekata su arapski državljani, a prema njihovim najavama, Sarajevo i njegova okolica bi za nekoliko godina mogli dobiti potpuno novi izgled.

Ovo su samo neki od najavljenih višemilionskih projekata za koje su zainteresovani strani investitori, međutim pitanje je da li će se svi oni zaista i realizovati.

Buroj Ozone

U prisustvu mnogobrojnih prestavnika vlasti i zvanica iz BiH i regije u septembru ove godine položen je kamen temeljac za turistički kompleks Buroj Ozone na području Prečkog Polja u opštini Trnovo.

Buroj Ozone će prema najavama biti izgrađen na ukupnoj površini od oko 137 hektara na lokalitetu “Sportsko rekreacioni centar Bjelašnica-Donja Grkarica-Prečko Polje-Kolijevka”. Projektom je predviđena gradnja sadržaja poslovnog, stambenog, rekreacionog, sportskog i kulturnog karaktera, uključujući i banju. Ukupna vrijednost investicije predviđene urbanističkim planom i izvedbenim projektom procjenjuje se na čak 4,5 milijarde KM, što je do sada najveća pojedinačna strana investicija u jugoistočnoj Evropi.

Iako je kamen temeljac položen u septembru, još se nije počelo sa ozbiljnijim radovima, pa mnogi sumnjaju u ovaj “megalomanski“ projekat.

“Country side Resort“ kod Hadžića

Radovi na izgradnji luksuznog apartmanskog naselja “Country side” u Crepljanima kod Hadžića počeli su u julu 2014. godine, a sve bi trebalo biti završeno 2018. godine. Investitor je arapska firma Rawasi real estate. Apartmansko naselje će, prema najavama investitora, biti zatvorenog tipa te će sadržavati oko 390 stambenih jedinica. Ovo bi trebalo biti pravo naselje koje će imati i vještačko jezero, džamiju, hotel, prodavnice, kafiće i restorane, ambulantu, spa i wellness centar, bazen, dječije parkove i igrališta, te sportske terene. Pored ovoga u Crepljanima se gradi i adrenalinski park koji će nuditi sljedeće sadržaje: zorbing staze, aerotrim-spinroller, umjetne staze za penjanje, viteško mačevanje, sumo hrvanje i trampolin, malu plantažu voća i povrća, mini golf, karting staze, zip line, biciklističke staze sa preprekama, paintball teren i staze za motore. Još nije poznato koliko će koštati ova investicija.

Tarčin Forest Resort

06 tarcin_forest_resort_23.11.2016U toku je izgradnja Tarčin Forest Resorta, projekta vrijednog 90 miliona maraka. Tarčin Forest Resort se nalazi na brdu Vilovac kod Tarčina na površini od 350.000 kvadratnih metara i udaljenosti 15 minuta od aerodroma. Projektom je predviđena izgradnja Wellness & Spa hotela na površini od 6.000 m2, 22 stambene zgrade sa 176 stanova, 135 kuća, kao i dodatni sadržaji za rekreaciju u prirodnom okruženju. Investitor projekta je TIDC – Tarčin International Development Company.

Almontaža u Osijeku

Almontaža je naselje koje se gradi od 2013. godine u Osijeku nadomak Ilidže. Naselje broji oko 300 stambenih objekata koji su trenutno u završnoj fazi izgradnje, a u narednom periodu u planu je izgradnja drugog dijela projekta, koji će obuhvatiti i vještačko jezero, igralište, sportsko-rekreacione objekte, divan, te džamiju, a sve će koštati oko 21 milion maraka.

Poljine Hills

Treba spomenuti i Poljine Hills, luksuzno naselje od oko 200 vila i 10 stambenih zgrada koje gradi kompanija “Al Shiddi”. Investiciona vrijednost projekta je oko 80 miliona KM, a kompletno naselje trebalo bi biti izgrađeno do kraja 2017. godine.

Nova Ilidža

Još jedna investicija obećana u milijardama, a koju porede sa srbijanskim projektom “Beograd na vodi” jeste „Nova Ilidža“ moderno naselje koje bi moglo primiti 40.000 stanovnika. Kuvajtski investitori su za ovaj projekt spremni izdvojiti iznimno veliki iznos novca, a pretpostavlja se da će biti potrebno oko dvije milijarde KM.

Nova Ilidža bi obuhvatala dio na desnoj obali rijeke Željeznice od Termalne rivijere do entitetske linije u Vojkovićima.

Kongresni centar Sarajevo u Novom Gradu

Kongresni centar bi se trebao graditi pored zgrade Radio-televizije BiH, u neposrednoj blizini zgrade Opštine Novi Grad. Vrijednost investicije procijenjena je na oko 300 miliona konvertibilnih maraka. Objekt će sadržavati više dvorana u kojima će se održavati koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. U sklopu kompleksa gradit će se hotel, šoping-centar, garaže, poslovni i stambeni prostori. Predviđeno je da se glavni saobraćaj, osim tramvajskog, spusti jedan nivo ispod, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine fudbalskog stadiona.

Pripreme za početak realizacije projekta Kongresnog centra počele su 2012. godine, a Odluka o pristupanju izradi urbanističkog projekta Kongresni centar Sarajeva donesena je u aprilu 2013. godine, na sjednici Općinskog vijeća Novi Grad. Kako kažu iz Opštine, u toku je procedura rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, odnosno odabira investitora, kao i izdavanje potrebnih dozvola za gradnju.

Green Valley u Vogošći

Kompanija „Green Valley International Real Estate“ sa sjedištem u Dubaiju u ovoj godini najavila je izgradnju tri rezidencijalna naselja na području sarajevske općine Vogošća.

U martu je najavljena izgradnja dva luksuzna naselja – „Green Valley City“ i „Martyrs“, a prošlog mjeseca iz ove kompanije oglasili su se najavom gradnje još jednog naselja u Donjoj Vogošći pod nazivom „Salam City“.

Bila bi to luksuzna naselja sa vilama, stambenim zgradama i zabavnim sadržajima kao što su bazeni, šetalište, igralište, dvorana, supermarket, restorani, kafići i drugo. Investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za ova naselja bi trebali uložiti nekoliko stotina miliona maraka, međutim, veoma je upitno da li će do toga doći s obzirom da niko iz Općine Vogošća još nije upoznat sa namjerama ovih investitora.

Sarajevo Tower u Pofalićima

06 sarajevo_towerKompanije “Smart Invest” iz Kuvajta i “ANS Drive” iz BiH najavile su da će uskoro početi gradnja “Sarajevo Towera” u Pofalićima. U najvišu stambeno-poslovnu zgradu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, te dvije kompanije trebale bi uložiti oko 100 miliona KM.

Locirana u krugu bivše fabrike “Vaso Miskin – Crni”, zgrada će imati 26 spratova sa 350 stanova i tri podzemne etaže, na kojima će biti smješteno oko 507 parking mjesta. Na prva tri sprata je predviđen tržni centar.

Ovo je samo jedan dio najavljenih projekata stranih investitora u Kantonu Sarajevo, s obzirom na to da ih ne bismo mogli ni pobrojati koliko ih zapravo ima. Pored ovih, u planu Vlade KS i lokalnih vlasti u narednim godinama jeste i obnova stadiona, izgradnja novih saobraćajnica, velikih podzemnih garaža, Trebevićke žičare, bazena na Dobrinji i mnogih drugih objekata.

Komentari

comments