IZABERITE PRAVU RADNU PLOHU ZA KUHINJU

0
4162

Pri izboru kuhinjskih radnih ploha pored onoga estetskog važno je obratiti pozornost i na nekoliko ostalih aspekata, nekada bitnijih od samoga vizualnoga i estetskog dojma. Kod kuhinjskih radnih ploha koje svojom površinskom obradom i dizajnom, uvijek možete prilagoditi raznim kombinacijama i kuhinjskim elementima važno je odabrati onu vrstu materijala koja će u potpunosti zadovoljiti praktične, sigurnosne i higijenske uvjete.

Danas na tržištu možete naći radne plohe izrađene od kamena, drveta, medijapana, nehrđajućeg čelika, kompozitnih materijala, pa čak i stakla. Svaki od navedenih materijala ima određene prednosti, odnosno nedostatke u odnosu na ostale, pa je prilikom izbora materijala od kojega ćete montirati i postaviti radnu plohu uputno informirati se o karakteristikama pojedinog materijala.

 Ukoliko ste praktičar i svakodnevno kuhate i navikli ste vrelo posuđe sa štednjaka odlagati na radnu plohu, a financije vam nisu nikakav problem, u tom je slučaju poželjno da ona bude od granitnog kamena.

Ukoliko ne želite brinuti oko bakterija koje se skupljaju i množe u kuhinjama i namirnicama koje spremate, tada razmislite o radnoj plohi od nehrđajućeg čelika (Inoxa), a ako želite da vaša kuhinja odiše prirodnom toplinom svakako ćete odabrati drvenu radnu plohu.

U nastavku vam donosimo nekoliko pojednostavljenih i osnovnih karakteristika materijala koji se na našem tržištu najčešće nude kao izbor za kuhinjske, ali i ostale radne plohe.

Drvene radne plohe pogodne su za sve kuhinje, lako se održavaju i čiste, ali vremenom nastanu mrlje i oštećenja od vode ili tekućina kojima se služimo u kućanstvu. Osjetljivije su na pojačanu toplinu od ostalih materijala. Dobrodošle su u svakoj kuhinji jer drvo ipak isijava posebnom toplinom, a mogu se elegantno kombinirati i s ostalim materijalima kao što je nehrđajući čelik ili staklo. Prednost drvenih radnih ploha nad ostalim materijalima je i njegova fleksibilnost, tj. lakoća obrade i samo postavljanje, i uz redovito održavanje vijek trajanja im je doista dug.

Radne plohe od kompozitnog materijala u posljednje vrijeme sve više plijene pažnju i ulaze u sve više kuhinja.Umjetni je to materijal poznat pod više naziva kao; Corian, Kerrock ili Geta Core, čiji su osnovni sastojci aluminijev hidroksid i polimerno vezivo na bazi akrila. Obrada je slična kao i kod drvenih radnih ploha, tj. kao kod mekanijih metala, a može se obrađivati i toplinski. To je homogen, gladak, neporozan i dugotrajan materijal koji se na tržištu javlja u svim bojama i nijansama pogodan za sve kuhinje, ali i za širu komercijalnu namjenu kao što su hoteli, zdravstvene ustanove, trgovine itd.

Spojevi se lijepe ljepilima u boji plohe,koji se i ne vide, što omogućuje i raznolik dijapazon oblikovanja i uporabe ovoga materijala.

Zahtjeva urednost i redovito čišćenje kako bi se izbjegle mrlje na samoj boji. Ne preporuča se izlagati visokim temperaturama kao i kod drvenih radnih ploha. Jednostavan je za održavanje, a manja oštećenja mogu se relativno lagano otkloniti.

Radne plohe od nehrđajućeg čelika (INOX), od kojega su izrađene plohe oko samog sudopera, pećnica i ostalih mjesta gdje se priprema hrana, koriste se najčešće u ugostiteljstvu. Vrlo su otporne na visoke temperature, vodu, kiseline. Najbolje ih je kombinirati s nekim drugim materijalima kako bi čelik donekle izgubio svoj hladan izgled.

Velika prednost nehrđajućeg čelika nad ostalim materijalima je jednostavno održavanje tekućinama za nehrđajući čelik, a plohe premazane blagim dječjim uljem uvijek izgledaju sviježe i novo.

Inox je svojim karakteristikama ušao u gotovo sve grane industrijske proizvodnje sa gotovo neograničenim mogućnostima i spektrom proizvoda.

 Laminatne radne plohe dosta su primjenjive, a odlikuju se jednostavnošću, i jedan je od glavnih „lažnjaka“ kad treba oponašati skuplje i kvalitetnije materijale. S obzirom na specifičnost materijala, izrade i površinske obrade same plohe, veoma se lako mogu uklopiti kako u moderne, tako i u tradicionalne kuhinje.

Lako se čiste i održavaju, najčešće običnom vodom ili blagim deterdžentom. Prednost pred ostalim materijalima im je jednostavna ugradnja, niža cijena i velika mogućnost kombiniranja s ostalim materijalima i pokućstvom, dok im se zamjera neotpornost na toplinu, paru, vodu, ali i lakše se oštećuju od ostalih pa im je i životni vijek dosta kraći.

Gotovo idealne za kuhinje domaćica koje se radije pouzdaju u restorane nego u svoje sposobnosti pripreme hrane.

Kamene radne plohe izrađene od granitnog kamena nisu nikakva novost u modernom dizajnu radnih i drugih površina u kuhinjama, ali i ugostiteljskim objektima.

Takve su plohe masivne, tvrde i čvrste, a ima ih od ružičaste do tamnosive boje što ovisi o kemijskom i mineralnom sastavu kamena.

Svakako je najbolji i najkvalitetniji prirodni materijal od svih gore navedenih, koji može podnijeti doista visoke temperature,uvijek moderan i uklapa se u sve kuhinje, pa stoga i cijena granitnih radnih ploha ulazi u sferu luksuznih.

Veoma jednostavan za održavanje uz pomoć blagih deterdženata, a jedinu zamjerku možemo naći u povećanoj osjetljivosti na vina i namirnice koje sadrže citruse, ali s pravovremenim i redovitim čišćenjem i održavanjem imate radnu plohu koja će vas nadživjeti.

 

(Dom Gradnja)

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY