JASMINA IZ ARTLAB STUDIJA NAM DONOSI PRIČU O RESTAURACIJI KREDENCA STAROG 65 GODINA

0
922

Piše: Jasmina Kontić, ARTlab – Studio – Furniture & Homewares

Kad smo ugledali staru kuhinjsku komodu koja datira još iz polovine prošlog stoljeća znali smo da je upravo taj komad namještaja, zaogrnut plaštom starine, a izgledom zaista poželjan gost svakog ugodnog enterijera, upravo ono što želimo. Znali smo naravno i to, da dvodijelna komoda zahtijeva jedan ozbiljan i uporan rad, posvećenost koja će udahnuti novi sjaj staroj radinosti.

Zbog starosti komode, a poučeni iskustvom odmah smo mogli zaključiti da je ovaj unikatni dio starih kuhinja tokom godina bojen i lakiran nekoliko puta. Prefarbani metalni dijelovi uvijek vam govore da će skidanje starih boja biti sveobuhvatan proces. Tako je upravo i bilo. Trake boja u unutrašnjosti, deblji nanosi iste na drvetu, šarke i ručke koje se skoro pa i ne vide, kao i polupana stakla …

Uz pomoć WD-a 40 (stari majstori znaju koristiti i naftu), mali šarafi kao i oni veći, konačno su popustili pa je ovaj prvi korak ka oživljavanju komode i načinjen. Svi metalni dijelovi su skinuti sa nje i pažljivo očišćeni. Vrata, i gornja i donja su bila u našim rukama i tek tad je nastupio dugi proces oporavka i restauracije komode. Kemikalija zadužena za skidanje boje (u našem narodu poznata i pod zbirnom imenicom Skid) nije pokazivala da će biti od velike pomoći. Naravno, ona skida sloj po sloj nanesenih premaza, a samo ponekad je u par navrata lako skinula prvi nanos boje koja se kao traka nagomilavala oko naših špahtli.

Od najveće pomoći bila je tračna šlajferica, ali i tad je posao bio obiman jer granulacija same površine trake ne smije biti manja ispod 100 jedinica. Pregrubi šmirgl papir ostavlja kanale na drvetu te zato treba biti pažljiv. Također, ukoliko mašina slučajno ne stoji ravno na radnoj površini moguća su ulegnuća na drvetu. Naravno, komoda je bogata sa dosta ravnih površina pa je zaista šteta ne koristiti tračnu šlajfericu. Ako nemate neku od el. šlajferica, ne preostaje Vam nista drugo nego da je šmirglate ručno. Ovaj dio procesa je jako bitan jer od njega zavisi kako ce izgledati i prionuti boja na površini. Budite marljivi i uporni da bi Vaša stara komoda ili neki drugi komada namještaja dobio “nov” uredan i besprijekoran izgled. Za sitne detalje ponekad je potrebno uzeti šmirgl papir u ruke, ali i rukavice zbog zaštite.

Kada su u pitanju boje, naš izbor su akrilne boje. Daju posebnu prirodnost, a umjesto klasične bijele izbor je pao na taffy boju. Prilikom bojenja sasvim je odličan izbor korištenje malih sunđerastih valjaka. Boja se nanosi malo duže, ali se zaista isplati jer se se sve šare drveta naziru ispod sloja boje koja zaista nije debela, jer sa valjkom tako nešto praktično je i nemoguće. Između 2-3 nanosa mora se zaista biti strpljiv, jer se boja mora osušiti. Zatim bezbojnim ili sjajnim (po Vašoj želji) akrilnim lakom, prelakirati sve površine. Prije zadnjeg nanosa finim šmirglom lagano smo prešli čitavu komodu. Ako ste u prilici i imate kompresor i pištolj za bojenje rezultat ce biti savršen.

Nismo se odlučili za nanošenje patine, željeli smo ovu komodu u svojoj prirodnoj ljepotu, snježnu, zimsku, a opet toplu. Tako su i dva stakla pjeskarena pa odaju utisak zamrznutosti tokom zimskih mjeseci. Naravno, izbori i ukusi su različiti i svako može eksperimentisati u svom radu, a iskustvo će u mnogim slučajevima pomoći prilikom razrade svake ideje ili pojedinosti. Kredenac je na prodaju i ako se odlučite ze kupovinu možete ga poručiti na našoj FB stranici.

Zbog ovog i ovakvog “zimskog” ugođaja koji je komoda na kraju pružala odluka za sami dekor oko i ispred nje pala je na ovčije krzno, a naša je topla preporuka da ga svakako nabavite i oplemenite prostor sa ovako zaista trendi i upečatljivim detaljem. Imamo u ponudi krznene prostirke u četiri boje: crnoj, sivoj, bijeloj i pastelno ružičastoj. Krzno je tretirano po tradicionalnoj tehnologiji starih zanata obrade kože i prilagođeno modernim trendovima, ali ne kao primarne nego sekundarne sirovina, što znači da krzno nije razlog uzgoja. Postoji mogućnost bojenja krznenih prostirki po želji uz doplatu od 10KM. Dimenzije variraju, najveće su oko 120cm x 90cm, najmanje oko 90cm x 70cm. Cijena je ista, a vi možete odabrati koja vam odgovara.

Ako ste se odlučili da obnovite ili redizajnirate namještaj, stojimo vam na raspolaganju za savjete i pitanja. Pitanja, fotografije… šaljite na našu Facebook stranicu   https://www.facebook.com/ARTlab-Studio-Furniture-Homewares-1507252789551865/

NO COMMENTS