JASMINA IZ ARTLAB STUDIJA VAS SAVJETUJE KAKO DA KOMBINUJETE STARI NAMJEŠTAJ SA NOVIM

0
1027

Piše: Jasmina Kontić, ARTlab – Studio – Furniture & Homewares

Restauracija, redizajn, vintage, stari namještaj… sigurno ste mnogo puta do sada čuli uporno ponavljanje i savjete stručnjaka da ni slučajno ne pokušavate svoj cijeli enterijer “ugurati” isključivo u 21 stoljeće. Nikako!

Osvježite ga “starinskim” komadom namještaja. Ako još imate sreće da su vam ostale neke stare stvari, stolica, stolić, noćni ormarić ili sličan komad namještaja idealan je kandidat za restauriranje i sigurno ćete ga pronaći na bakinom tavanu, podrumu, stanu… Slažemo se i toplo preporučujemo!

Možete sačuvati njegov starinski šarm i dobiti osvježeni komad namještaja koji će biti centralna tačka vašeg enterijera zbog njegovih izuzetnih zanatskih tehnika koje su se koristile prilikom izrade i ljepote koja je u nekim starim komadima neosporna. Kako god, restauracija namještaja iz više razloga odlična je ideja, bilo da se radi o osvježenju enterijera, čuvanju starih uspomena ili jednostavno zanimljivom projektu pa čak i novom hobiju.

Jednostavno naučite da kombinujete staro i novo, kombinujte ih u cjelinu zajedno sa vašim ličnim dodirom, kako bi postigli izgled jedinstvenog i originalnog enterijera. Činjenica je da se u nekim slučajevima suprotnosti privlače, zato kombinujte i miješajte jednostavno i komplikovano, glatko i grubo, štampe, boje … i opet, staro i novo.

Projektujte svoju idealnu kombinaciju starog i novog stila, sačuvajte komade namještaja za koje vas vežu drage uspomene i veseli doživljaji. Kombinujte novi krevet sa starim uzglavljem i rezultat je jedan sasvim nov, moderan i maštovit krevet. Spoj starinskog, drvenog i masivnog stola s novim i modernim stolicama izgleda vrlo efektno. Uskladite boje, dodajte topli detalj i obećavamo da ćete biti ugodno iznenađeni.

Svoju inspiraciju pronađite bilo gdje, na putovanjima, u svijetu mode, umjetnosti, tekstila, muzike sedamdesetih, doživljajima iz prirode … Neke stvari ostaju neprolazne i trajne i to godinama unazad, pa i vijekovima. Zato ne bacajte ih!

I svakako ako se radi o starijem i skupocjenom komadu namještaja, ni ne pokušavajte to učiniti sami. Nema smisla da svojom (ne)vještinom šmirglanja uništite neki komad iz 19.st. To prepustite profesionalcima koji su obučeni kako bi prepoznali koje intervencije su potrebne da bi stari namještaj ponovo zablistao u punom sjaju.

 Za sve savjete, pitanja ili usluge redizajna i restauracije ARTlab vam stoji na raspolaganju, a pitanja im možete postavljati i slati u inbox na njihovoj FB stranici.

Komentari

comments