JEDAN PRESLATKI DJEVOJAČKI STAN U PREGRAĐU MOSKVE

0
2233

Piše: Nela Lalić

Projekt ovog stana u predgrađu Moskve je proveden za mladu djevojku. Zadatak arhitekti je bio napraviti moderan i funkcionalan stan.

U kuhinji se nalazi otok, što je bila volja vlasnika. Ideja je bila da kuhinja i dnevni boravak budu spojeni, da to bude mjesto za razgovor s prijateljima, raspravljanje o planovima i ispijanje kave.

Otok je napravljen tako da možete razgovarati dok kuhate, odmarate na kauču ili u baru. Ispostavilo se da je kuhinja i dalje mala, ali vrlo funkcionalna. Ona ima sve osnovne stvari koje su vam potrebne za kuhanje.

U većini slučajeva vlasnica stana ne gleda TV. Tako su ga stavili u u području kuhinje. Središnji element zida je postala karta svijeta, napravljena kao uklesana, laserski rezana šperploča. Vlasnica putuje često, tako da planira da priloži fotografije mjesta koje je posjetila na karti.

U hodniku se nalazi ormar, jedna vrata su ogledalo. Ova tehnika nije slučajna. Prvo, ogledalo u ovom trenutku povećava prostor, stvarajući učinak nastavljanja kuhinjskog prostora. Drugo, ogledalo reflektira svjetlost s prozora, što čini sobu lakšom.

Zadatak je bio da se u hodniku oslobodi ulazni prostor od nepotrebnih stvari.

Neposredno ispred dnevnog boravka nalaze se bijela klizna vrata, koja predstavljaju nastavak bijelog zida. Najčešće su otvorena i daju dojam jednog velikog prostora kuhinje, dnevnog boravka, hodnika.

U stanu je bilo važno koristiti spavaću sobu kao dnevni boravak, gdje možete boraviti zajedno sa prijateljima, gledati TV. Stoga je njoj krevet na rasklapanje.

Dnevni boravak ima izlaz na garderobu. Vrata u svlačionicu su skrivena pomoću furniranih panela u istoj svjetlosti hrasta, kao u svim područjima. Zid iza kauča je napravljen od iste žbuke za beton, te vizualno ujedinjuje sve sobe zajedno. Ostatak pozadine u sobi je bijela.

Zid nasuprot sofe se sastoji isključivo od skrivenih prostora za skladištenje, što povećava prostor vizualno i čini ga minimalističkim. 

Balkon je zamišljen kao mjesto za piti kavu i razgovarati s prijateljima, lažati na suncu i čitati knjigu.

Napravili su kauč u kutu sobe s jastucima, gdje možete ležati i čitati knjigu uz šalicu kave.

Također su stavili dvije stolice i stol za odmor i razgovor s nekim.

U kupaonici, glavna želja je bila da se stavi samostojeća kada. Zidovi i pod su ukrašeni s prirodnim kamenom škriljevca, na zidu su i 3D paneli. Arhitekti su stvorili atmosferu prave prirode, pomoću prirodnog kamena i samostojeće kade. 

Nasuprot kadi je umivaonik i ormarić. Iza ormara – ogledalo na zidu. Dakle, vizualno povećava  prostor na pola i stvara efekt ogromnog kamena.

 

 

NO COMMENTS