Piše: N.L.

Ljeto! Vrijeme je da napustite svoje urbane džungle i odete na zasluženi odmor, u posjetu prijateljima ili porodici. Pakujete li samo svoje sunčane naočare, peškir za plažu i nekoliko knjiga? Onda je vrijeme da pripremite svoje biljčice, koje ostaju u stana na nekoliko dana ili čak sedmica bez ičije brige. Imamo za vas savjete kako će one preživjeti vaš odmor.

  1. Pronađite nekoga ko će obilaziti biljke. U idealnom slučaju, pitajte nekoga u koga imate povjerenja da brine o njima. Možda susjed ili prijatelj može doći u posjetu jednom sedmično i dati vašim biljkama malo vode i svježeg zraka otvaranjem prozora. Olakšajte mu pružanjem informacija o tome koliko vode vaše biljke trebaju ili o drugim specifičnim potrebama. Budite kreativni, možete koristiti male zastave ili naljepnice za označavanje biljki kojima je potrebno puno vode, biljki koja je potrebno dodatno gnojivo i slično. Isto tako objasniti šta znači puno i malo vode.

  1. Provjerite jesu li vam biljke zdrave

Neke biljke trebaju možda malo nove zemlje ili zraka u saksijama. Ako vidite da su biljke zaražene, odvojite ih od ostalih.

  1. Grupirajte svoje biljke

To čini zalijevanje lakše i lagano povećava vlažnost zraka. Bonus- izgleda vrlo lijepo.

urban-jungle-bloggers-i-will-survive-featured

  1. Neke biljke ne vole biti premještene, kao Ficus, tako da njih ne dirajte. Ako baš želite da ih grupirate, počnite s laganim premještanjem nekoliko sedmica prije odmora.

  1. Biljkama je potrebna svjetlost i voda, a najviše ljeti kada one rastu. Dakle, ne stavljajte ih u mračne sobe.Vole svježe prostorije sa srednjim svjetlom, bez izlaganja direktnom sunčevom svjetlu kako bi izbjegle opekotine.

  1. Zapamtite: više biljaka umire od pretjeranog zalijevanje nego od nedovoljno vode. Tako da stavljanje u kadu napunjenu vodom nije uvijek idealno.

  1. Korisni alati. Postoji mnogo alata na tržištu koji vam mogu pomoći da vaše biljke prežive nekoliko dana ili sedmica. Na primjer, možete pronaći sustav za automatsko navodnjavanje u bilo kojem vrtnom centru, koji daju vašim biljkama malo kapi vode.

Sada krenite prema horizontu i uživajte u odmoru. Vaše biljke će živjeti.

Komentari

comments

Ambyenta namještaj