KAKO DA MODERNIZUJETE ZASTARJELU KUHINJU

0
933

 

Piše: N.L.

Ako niste zadovoljni svojom kuhinjom, ali trenutno niste u mogućnosti da je promijenite, onda svakako trebate razmisliti o njenom renoviranju i modernizaciji. S novim trendovima u svijetu dizajna, kreativnom upotrebom boja, modernim aparatima i funkcionalnim dizajnom, postoji bezbroj načina kako to da uradite.

Donosimo vam 10 kreativnih načina koji vam mogu pomoći da vaša zastarjela kuhinja dobije novi izgled.

  1. Promijenite metalne dijelove

Ako zamijenite slavinu, ručkice na ormarićima i druge metalne dijelove, nećete imati veliki trošak, a rezultat može biti odličan. Umjesto njih stavite neke od modernijih materijala, a pored toga ne bi bilo loše zamijeniti i rasvjetu te napu.

  1. Zamijenite pod

Na zamijenu poda rijetko mislimo, ali ipak on ima bitnu ulogu u cijeloj kuhinji. Umjesto pločica ili parketa, možete koristiti drvo, ciglu, kamen. Ovi materijali će trajati duže i povećati vrijednost vaše kuće.

  1. Razmislite o uklanjanju gornjih elemenata

Mnoge zastarjele kuhinje su prenatrpane elementima, koji zagušavaju prostor. Stoga, da bi oslobodili prostor, razmislite o uklanjanju gornjih ormarića. Time će se osloboditi zid, na koji možete staviti moderne otvorene police s nekoliko ukrasnih predmeta i posuđa.

  1. Modernizujte svoje ormariće

Ako ne želite mijenjati cijelu kuhinju, niti podove i zidove, onda možete modernizovati samo ormariće. To ćete uraditi tako što ćete umjesto zastarijelih fronti, staviti neke od modernijih materijala.

  1. Napravite mjesto za sjedenje

Vaša kuhinja je vjerovatno najprometnije područje doma, te stoga ne bi bilo loše dati ljudima mjesto za sjedenje. Na primjer možete dodati pult ili šank stolice, klupu i slično. Kuhanje će biti zabavnije kada imate društvo.

  1. Postavite energetski učinkovite aparate

Svi pokušavamo da smanjimo emisiju ugljika, a zamijena zastarjelih kuhinjskih aparata je odlična za početak. Kada kupujete novi aparat, vodite računa da je energetski učinkovit. Dobit ćete moderan izgled uz uštedu vode i energije.

Renoviranje kuhinje ne uključuje samo estetiku, već bi ono trebalo pomoći da uštedite novac i resurse Zemlje.

  1. Obojite postojeće ormariće

Ako trenutno nemate finansijskih sredstava da promijenite ormariće, onda ih jednostavno možete obojiti ili preko njih zalijepiti samoljepljivu ukrasnu tapetu. Izaberite neke upečatljive boje.

  1. Postavite nove mogućnosti rasvjete

Nakon što modernizujete glavne komponente u kuhinji, ne zaboravite na rasvjetu. Ona je bitna za sigurnost, ambijent i svestranost u vašoj kuhinji.

  1. Dodajte dekorativne elemente

Biljke, umjetnička djela, ukrasne zdjele, omiljene kuharice… Mnogo je mogućnosti, te sami izaberite šta želite.

  1. Rušenje zidova

U kući možete napraviti otvoreni plan ako imate mogućnost da srušite zid između kuhinje i dnevnog boravka. Naravno, to možete samo ako imate nenosive zidove. Na taj način kuhinja može rasti u veličini.

NO COMMENTS