KAKO DA SAČUVATE SOBNE BILJKE DOK STE NA ODMORU

0
676

 Saksije sa cvijećem poredajte u kadu koju ste prethodno obložili starim plahtom dobro natopljenim vodom. Tako ćete, kad se vratite, zateći svoje cvijeće u punom cvatu. A ima još načina da ga spremiti dok niste kod kuće.

Ako nemate komšinicu u koju imate povjerenja ili jednostavno ne želite nikoga da opterećujete da vam zaljeva cvijeće dok ste na odmoru, možete sve sami učiniti prije odlaska na odmor i da tako spremiti cvijeće u punom cvatu.

Najvažnije je da nekoliko sati prije odlaska na ljetovanje cvijeće obilno zalijete. Nijedna biljka ne može opstati bez svjetlosti, pa stoga prvo grupirajte biljke u jednoj prostoriji koja je osvijetljena prirodnom svjetlošću najmanje osam sati dnevno.

Potom saksije poredajte na stol, a između njih, u sredini, stavite posudu punu vode. U sud s vodom stavite deblje pamučne trake uvijene u spiralu, čiji će krajevi biti zakopani u loncima. Važno je da posuda s vodom bude malo izdignuta u odnosu na saksije, kako bi kroz pamučne trake voda prolazila i vlažila zemlju u loncima.

Druga varijanta je da u svaku saksiju s biljkom zabodete grlić izvrnute plastične boce napunjene vodom. Prethodno izbušite rupe na čepu boce kako bi voda postepeno zalijevala biljku. Jedan od načina da sačuvate svoje biljke dok ste na odmoru jeste i da saksije sa cvijećem razvrstati u kadu koju ste prethodno obložili starim plahtom dobro natopljenim vodom. Zemlja u loncima upijat će vlagu i svoje drage biljčice će vas u sasvim dobrom stanju dočekati kada se vratite s odmora. Naravno, uvjet je da u kupaonici imate prozor.

Kada se poslije putovanja vratiti svojoj kući i biljkama, prvo odstranite uvele listove i grančice, ukoliko je cvijeće potpuno suho, odmah ga malo zalijte, a sutradan učiniti prihranu.

– “Hidrogel”, sredstvo za regulaciju vlage u tlu je idealno rješenje dok ste na odmoru. Jedna vrećica košta oko 100 dinara, a možete ga kupiti u radnjama koje prodaju sredstva za njegu biljaka.

– Potreba za vodom nije ista kod svih biljaka, tako da kaktusi bez zalijevanja mogu izdržati najmanje tri tjedna, kao i agava, aloe i ostale biljke s debelim listovima

– Ukoliko spadate u one čiji je stan pretrpan cvijećem, najbolje rješenje za vas je kupiti neki od sustava za automatsko zalijevanje, koji rade po principu kap po kap.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY