KAKO JEDNOSTAVNO OBNOVITI POTKROVLJE UZ POMOĆ YTONGA

0
660

Većina kuća na našem podneblju izgrađena je s potkrovljem. Ali treba odmah istaći: potkrovlje je uistinu šteta koristiti za spremanje i odlaganje prašnjavih i nepotrebnih stvari. Kao prvo, ovaj prostor može se prilično jeftino urediti s obzirom da se radi o manjoj kvadraturi.

Stanovi u potkrovlju mogu stvoriti poseban stambeni ugođaj; bilo kao atelje ili kako iskonski ugodan prostor ispod vidljivih kosih greda. Međutim, najčešće zbog nedostatka sredstava prilikom izgradnje, ti prostori ostaju golih zidova i neiskorišteni, čekajući neka bolja vremena.

Mnogi vlasnici tokom vremena iz raznih razloga požele raspolagati s više prostora u svom domu – bilo da su to djeca koja “prerastaju” zajedničke sobe, dolazak prinove u porodicu ili jednostavno želja za privatnošću i mirnim kutkom samo za sebe. Pogledajte kako, uz YTONG, možete jednostavno obnoviti potkrovlje.

Zahtjevi stanovanja s vremenom se mijenju. Prostori u potkrovlju predstavljaju često odličan ambijent pogodan za obnovu i preuređenje u stan ili radni prostor.

Potrebno vam je:

  • Ytong ploče debline 5 i 7,5 cm

  • Ytong zidne ploče debljine 12,5 i 15 cm

  • Nadvoji odgovarajućih dimenzija

  • Ytong tankoslojni malter ili Ytong Dryfix ljepilo

  • Ytong alat

  • Multipor – toplotno izolaciona ploča

  • Multipor laki malter i tekstilno – staklena mrežica

Postupak

Neiskorišteno potkrovlje nudi mnogo mogućnosti za uređenje modernog doma. Većinu osnovnih radova možete izvesti Ytong sistemom jednostavne i suhe gradnje.

Najčešće je u potkrovlju potrebno izgraditi pregradne stijene, urediti kupatilo, a ponekad i izravnati postojeće vanjske zidove ili ih dodatno izolovati s unutrašnje strane. U tom slučaju za izolaciju koristite Multipor termoizolacione ploče.

Ytong je idealan i kod oblaganja raznih instalacionih vodova, izrade unutrašnjeg kamina, a iz njega je moguće izraditi i raznolik namještaj.

 

NO COMMENTS