KAKO U DOM UNIJETI ZEN

0
543

Vikend čišćenje s terapeutskim učinkom je gotovo, ali još uvijek se ne osjećate smireno i opušteno u svom prostoru? Ponekad čak i nesvjesno u domu prikupljamo nepotrebne stvari, gomilamo ih na policama, na zidovima, punimo svaki prazan prostor, a to u konačnici vodi k ‘neredu’ u glavi.

zen-interijeri-4

Kreiranje zen prostora koji prati neka minimalistička načela ne znači automatski život s dva komada namještaja, nego pozorno razmišljanje i planiranje unaprijed kako bi izvukli maksimum iz svog doma bez viška stvari.

To znači stalno promišljanje o prostoru, možda čak i često razmještanje dok ne dobijete ono što vam savršeno odgovara. Cilj je kreirati prozračnost, osloboditi tok energije, a na kraju krajeva, manje sitnica, polica i stolića znači i manje čišćenja prašine.

zen-interijeri-5

To ne znači da nikako s putovanja ne smijete ponijeti suvenir koji ćete objesiti na zid ili postaviti na policu, to samo znači da o svakom detalju pomno razmišljate i svoj dom shvaćate kao jednu veliku cjelinu. Da taj detalj s vremenom možete preseliti i u drugu prostoriju te da i tamo jednako dobro funkcionira.

zen-interijeri-6

Ključna riječ ne mora uopće biti minimalizam, ali s kretanjem u tom smjeru najlakše je postići željeni organizacijski mir. Zato skandinavski interijeri i uživaju toliku popularnost – odaju smireni i topli dojam unatoč svojoj neutralnoj paleti i prostorima lišenim viška stvari.

Kako bi u se pokrenuli u tom smjeru ne morate poduzimati drastične korake, za početak dobro promislite o svemu što imate u svom domu, a zapravo vam samo prividno treba. Pokušajte promijeniti raspored namještaja dok ne osjetite da energija bolje teče. Ako zaista ne možete ništa izokrenuti zbog dimenzija prostora i samih komada, barem ćete točno znati u čemu je problem i pri sljedećoj renovaciji znati što točno promijeniti.

zen-interijeri-1

Ako već ozbiljno planirate renovaciju onda se pokušajte držati što svjetlijih paleta nijansi – boje unosite samo kroz detalje. Birajte prirodne materijale i pokušajte osigurati što više prirodnog svjetla svakoj sobi kako bi dojam bio prozračan, već će vam to biti dovoljno da osjetite željeni mir i da budete zadovoljni svojim domom.

zen-interijeri-2

Komentari

comments