KLJUČEVI ZDRAVOG DORUČKA PREMA NUTRICIONISTI IZ TIMA JAMIE OLIVERA

0
1449

 

Piše: A.Š.

Poznati kuhar Jamie Oliver poznat je po svojim brzim i lakim receptima, ali i po spravljanju zdravih jela.

Oko sebe okuplja tim ljudi koji mu svakodnevno pomažu, a jedna od njih je nutricionistkinja Rozzie Batchelar. Ona je na svom blogu pisala o ključevima zdravog doručka, a mi ćemo vam danas prenijeti osnovne smjernice.

Rozzie kaže da kao nutricionista često dobija pitanje o zdravom doručku, te da uvijek ističe da to ovisi o vašoj jutarnjoj rutini.

“Kad sam bila dijete, moja baka mi je uvijek pravila kašu za doručak, te mi je to postala rutina sve do odrasle dobi. Ona se uklapa u savršen doručak, jeftina je, izdašna, zdrava i ukusna i odličan način da se ugrijete u zimskim jutrima. Zob je odličan izbor vlakana, a takođe ima nizak glikemijski indeks, što znači da vas može držati sitim do ručka. Kada dođe ljeto, onda se prebacim na musli, koji djeluje na isti način”, kaže ova nutricionistkinja.

Kaša se često kritikuje kao dosadna, ali njena ljepota je u tome što se stalno mogu kombinovati namirnice koje idu u nju. To je sjajan način da uvedete hranljive tvari u prehranu. Rozzie ističe da je njen omiljeni preljev banana i cimet. Banane su bogate kalijem, koji pomaže da naši mišić ispravno fukcionišu. Svježe bobice su takođe idealan preljev za ljeto, te bilo koje svježe voće. Ne zaboravite ni sušeno voće, a zasladite možete i medom. Kašu možete spravljati sa različitim vrstama mlijeka, a naročito se preporučuje bademovo.

U videu pogledajte kako Jamie Oliver sprema zobenu kašu.

Osim pitanja za zdravi doručak, Rozzie kaže da je još jedno često pitanje kako napraviti zdrav jutarnji obrok kada ste u žurbi ili pokretu. Za to, uvijek preporučuje smoothie.

Ona uvijek ima vrećice sa smrznutim voćem u zamrzivavaču, ujutru ih stavi u blender sa jogurtom, voćnim sokom ili mlijekom. Svemu doda zob kako bi to bio pravi doručak. Također se može dodati malo svježeg đumbira ili prstohvat cimeta za neki dodatni okus.

Ako  ste jedan od onih koji ujutru vježbaju, dodajte i proteine u svoj doručak. Tako možete ubaciti šaku sjemenki u kašu. Dobar prijedlog su Chia sjemenke koje su bogate proteinima.

Jaja su također dobar izvor proteina, te idealna za doručak. Ona su dobar izvor i vitamina D.

Što se tiče pića uz obrok, voda je uvijek najbolja opcija. Ne zaboravite da trebate uzeti osam čaša na dan, pa je najbolje da počnete od ranog jutra. Osim vode, čaj ili kafa bez šećera dolaze u obzir. Ako ste ljubitelj soka, može, al ne više od jedne čaše.

Na kraju da zaključimo, šta god da uzimate za doručak, trudite se da bude zdravo. Organizam će vam zbog toga biti veoma zahvalan.

NO COMMENTS