KUTAK ZA ARHITEKTURU: MAJINA KUĆA ZA IGRU

0
322

Piše: Bojana Bikić Vuleta, dia

Kako kažu, ovaj projekat je bio od velikog iskustva za arhitektonski studio Ultra Architects. Nakon što su završili glavni stambeni objekat u Poznanu u Poljskoj, klijent ih je zamolio da od ostataka drvene građe sagrade malu kuću na drvetu za njihovu ćerku Maju. Kako nijedno od  stabala drveća na parceli nije bilo odgovarajuće za takvu gradnju, pronašli su alternativu, postojalo je povišeno mesto na parceli koje je bilo savršeno za kućicu jedne devojčice.

Maja je pomogla arhitektama da projektuju ovu malu kuću od šest kvadratnih metara. Iako su je arhitekte preklinjale da razmotri kuću sa ravnim krovom, ona je insistirala na arhetipskoj zabat kući sa dimnjakom. Nakon duge rasprave odlučili smo joj dati kopije najpoznatijih savremenih kuća s arhetipskim oblikom, a Majin odabir  je “Rudin Kuća” Jacques Herzog & Pierre de Meuron. Mogli bismo reći da je gotovo plagijat toj zgradi. Gotovo, jer Majina kuća ima ne baš identičan, ali sličan oblik, slične proporcije, ali je napravljena sa drugim materijalima.

Djevojčica je čak napravila i mali lego model onoga što je želela. Dakle, to je i ono što je dobila, sa nešto malo posebnih dodataka.

Kuća se otvara na obe strane kako bi se osigurala optimalna ventilacija, dok mali dimljak uključen prema Majinim specifikacijama pruža dodatnu cirkulaciju vazduha. Kratak putić koji vodi do “kućice na drvetu”, kao i tobogan su svakako lijepi detalji.

 

Komentari

comments