Piše: Bojana Bikić Vuleta, dia 

Čileanski arhitekta Alejandro Aravena četvrti je dobitnik Pritzker arhitektonske nagrade iz Latinske Amerike, nakon arhitekataLuis Barragan (1980), Oscar Niemeyer (1988), te Paulo Mendes da Rocha (2006).

U Chicagu, IL (13. januar 2016) – Alejandro Aravena je odabran za 41. dobitnika 2016 Pritzker lauerata, objavio je Tom Pritzker. Gospodin Pritzker je osnivač i predsjednik fondacije Hyatt, koji sponzoriše nagradu.Formalnasvečana ceremonija dodjela nagrada za ono što je u međunarodnoj arhitekturi najviša čast,održaće se u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku 4. aprila 2016. godine.

 

Od 2001. godine Alejandro Aravena je izvršni direktor studija ELEMENTAL, sa sjedištem u Santiagu, sastavljenom od tima Gonzalo Arteaga, Juan Cerda, Victor Oddo i Diego Torres. Studio ELEMENTAL se fokusira na projekte od javnog interesa pod snažnim društvenim uticajem, kao što su  stanovanje, javni prostori, transport i infrastruktura. Ovaj studio je specifičan zbog rada na projektima stanovanja, tokom kojih arhitekte blisko sarađuju sa krajnim korisnicima, kao pioniriu primeni pristupa nazvanog „postepeno stanovanje“ gde se u projektu enterijera ostavlja mjesta da vlasnici završe svoje stanove po njihovoj želji,čime se postepeno podiže životni standard.

Pritzker  je rekao, “Žiri je odabrao arhitektu koji produbljuje naše razumijevanje o tome što je zaista atraktivan dizajn.Alejandro Aravena je razvio savremenu praksu koja proizvodi snažna djela arhitekture,a takođe rješava ključne izazove 21. vijeka. Njegov uglađeni rad daje bolje ekonomske prilike manje privilegovanim, ublažava posljedice prirodnih katastrofa, smanjuje potrošnju energije, te pruža dobrodošlicu javni prostorima.Inovativan i inspirativan, on pokazuje kako arhitektura na najbolji mogući način može poboljšati živote ljudi.”

Žiri je još rekao: “Alejandro Aravena vodi nove generacije arhitekata koje karakteriše holistički pogled na izgrađenu okolinu. Aravena je jasno pokazao veliku sposobnost da se kombinuju društvena odgovornost i ekonomskeimplikacije u dizajnu ljudskog staništa i urbanizma uopšte.

Inovativni pristup Aravenaproširuje kroz opseg tradicionalne arhitektonske struke, pretvarajući ga u univerzalnufiguru koji ima za cilj pronaći istinsko rješenje za kolektivno i zajedničko izgrađeno okruženje. (…) Mlađe generacije arhitekata i dizajnera koji su u potrazi za mogućnosti da utječu na promjene, mogu pronaći mnogo nadahnuća u radu Alejandra Aravene”.

Aravena i ELEMENTAL su osmislili Metropolitan šetalište (1997 – u toku) i Bicentennial dječji park (2012), oba u Santiagu. Nakon potresa i cunamija koji je pogodio Čile 2010. godine, ELEMENTAL je pozvan da radi na obnovi grada Constitución; njihov rad uključuje interventni humanitarni rad, master plan, Villa Verde (2013.), a CONSTITUCION kulturni centar (2014). Ostali radovi uključuju Montessori školu (2001.) u Santiagu, Čile; “Chairless” namještaj (2010) za Vitra u Weil am Rhein, Njemačka; Monterrey Stanovanje (inkrementalno stanovanje, 2010) u Monterreyu, Meksiko; Las Cruces Pilgrim vidikovac (2010) u Jalisco, Meksiko; Calama PLUS master plan (2012. – u toku) u Calama, Čile; Pisac je Kabine za Jan Michalski Foundation (2015) u Montricher, Švicarskoj; i Ayelén škola (2015.) u Rancagua, Čile.

Osim počasne Pritzker nagrade, Alejandro Aravena  je odabran za mjesto umjetničkog direktora ovogodišnjeg venecijanskog Bijenala.

Komentari

comments

Ambyenta namještaj