Zahvaljujući posjeti tvornici Wavin, zaposlenici kompanije LUK d.o.o. Sarajevo bogatiji su za nova tehnička znanja, te vam stoga prenose 14 najčešćih pitanja i odgovora o podnom grijanju.

Za precizniju prezentaciju proizvoda i eventualnih rješenja posjetite najbližu LUK Poslovnicu.

1. Kolike su temperature poda?
Maksimalna temperatura poda u zoni boravka je 29°C, rubne zone do 35°C, te kupatila do 33°C.

2. Kolika je ušteda toplotne energije?

Temperatura poda u prostorima bez podnog grijanja je cca 16°C . Kod instaliranog podnog grijanja iznosi cca 26°C. Tjelesna temperatura čovjeka je cca 37°C, što znači da je razmjena energije između čovjeka i okoline manja kod podnog grijanja. Zbog toga i temperatura prostorije može biti 2-3°C manja bez narušavanja komfora. To znači uštedu 15-20%.


3. Koja je najniža temperatura ugradnje podnog grijanja?

Temperatura estriha i temperatura prostorije ne smiju biti manje od 5°C. Potrebno je pridržavati se smjernica proizvođača.

4. Koliko godina garancije ima WAVIN CHEMIDRO sistem podnog grijanja?
10 godina garancije.

5. Koliki su troškovi podnog grijanja?

Nema tačnog odgovora, jer potrošnja ovisi o izolaciji objekta, toplinskih gubitaka, navika korisnika, te elektronske regulacije.

6. Ispod kojih podnih obloga se može postavljati podno grijanje?

Ispod svih vrsta podnih obloga:keramičke pločice, kamen, laminati, parketi i sl. uz obavezno naznačenu garanciju proizvođača da se isti mogu primjeniti na sisteme podnog grijanja.

7. Da li je podno grijanje nezdravo za noge?
Nije.
Podno grijanje se projektuje tako da temperatura poda bude cca 29-35°C. To su temperature zemlje u proljeće, odnosno ljeto. Tada hodamo u laganoj obući i temperatura okoline stopala bude 37°C, bez posljedica. To su idealne temperature za stopala. Ukoliko se podno grijanje polaže / postavlja nestručno, dolazi do vrućih ili prehladnih podova, što jasno utiče na korisnika.

8. Koji kotlovi/izvori topline su pogodni za podno grijanje?
Svi izvori toplote (energenti) su mogući, uz odgovarajuću regulaciju.Ne preporučuju se kotlovi na čvrsto gorivo! Kako je podno grijanje niskotemperaturno, idealno je za kondenzacijske kotlove, kad je riječ o plinu. Preporučuje se kombinovati podno grijanje sa obnovljivim izvorima poput solarnih kolektora ili toplotnim pumpama.

9. Koje su temperature polaznog voda?

U podno grijanje ulazimo s preporučenim temperaturama vode:
50/45°C ; 45/40°C ; 40/30°C
Dakle riječ je o niskotemperaturnom sistemu.

10. Šta je niskotemperaturno grijanje?

Veliki napredak u tehnologiji grijanja i poboljšana toplinska svojstva građevina dozvoljavaju grijanje toplom vodom temperature od 55°C ili niže uz posve zadovoljavajuće rezultate čak i pri izuzetno niskim vanjskim temperaturama. Visoka razina komfora uz nisku potrošnju energije osigurana je manjim razlikama temperature medija za zagrijavanje i sobne temperature. Većina modernih sistema danas je bazirana na niskim temperaturama tople vode koja predaje svoju toplotu okolini.

11. Podiže li podno grijanje prašinu?
Ne podiže. Podno grijanje radi na znatno nižim temperaturama od radijatora. Stoga je razlika pritiska između stropa i poda mala, pa ne dolazi do stvaranja ciklona zraka, koji podiže prašinu. Pored toga, nema pregrijavanja zraka, što za posljedicu ima suhi zrak. Stoga se podno grijanje preporučuje kao najzdravije. Posebno odgovara osobama alergičnima na prašinu, ili koje imaju respiratorne probleme.

12. Gdje se postavljaju cijevi?
Postavljaju se u estrih cementnu smjesu, a iznad toplinske izolacije.

13. Zašto se razlikuju ponude podnog grijanja (toplovodnog) po cijeni?
Glavna razlika je u korištenom materijalu i projektovanju. Ako se procjena investicije radi bez detaljne analize toplotnih gubitaka objekta (a svaki objekat je jedinstven), tada će najbolja zgrada imati isto grijanje kao i najlošija.Uvijek je preporuka da se napravi toplotna analiza objekta i zatim projektuje grijanje, prema pravilima struke.

14. Kolika je vrijednost odavanja toplote kod podnog grijanja?
Pri srednjoj površinskoj temperaturi od 27 °C i sobnoj temperaturi od 20°C odavanje toplote iznosi 70-80 W/m2.

Lošije cijevi su jeftinije. Preporučuje se ugradnja kvalitetnog materijala.

Više informacija o kompaniji LUK pogledajte ovdje: http://decorinportal.com/adresar-poslovni/listing/luk-d-o-o-sarajevo-1

Komentari

comments

Ambyenta namještaj