‘MALI TIRANI’ – PROPAST MODERNOG ODGOJA

0
880

Ukoliko ne dobiju ono što žele, mala djeca sve češće postaju iznimno nasilna prema roditeljima, upozoravaju vodeći psiholozi, dodajući da su za to krivi roditelji koji djecu ne uče strpljenju i ne postavljaju granice dopuštenog ponašanja.

‘Mali tirani’ iz razmažene generacije imaju izljeve bijesa kod kuće – posebno prema majkama koje im se nađu na putu – u školi, pa čak i u vrtiću.

Dr. Aric Sigman, iz britanskog Royal Society of Medicine, za ovu pojavu manjka poštovanja prema autoritetu krivi roditelje jer ne daju jasna pravila i ne određuju granice dopuštenog ponašanja. Osim toga, prevelik je naglasak na pravima djeteta. Ovaj se problem pogoršava, pa mnoge majke postaju žrtve vlastite djece koja ne susprežu bijes ukoliko ne dobiju što žele.

Dodaje da se krajnje nepoštovanje prema učiteljima pojavilo i kod najmlađih u vrtićima. ‘Djeca koja psuju i bacaju stolice na svoje odgajatelje počinju to činiti sve ranije. Ne čudi da se to sve češće zbiva i kod kuće. Ovo je ekstremni primjer razmažene generacije. Ta djeca se okomljuju na roditelje, prije svega na majke. Djeci nedostaje kontrola impulsa, osjećaju potrebu za trenutačnim zadovoljenjem svojih želja i ne prihvaćaju odgodu’, kaže dr. Sigman.

‘Ako ne dobiju ono što žele, tuku majku. Ovo je zvjerska kombinacija osjećaja prava i nedostatka poštovanja prema vlastitoj majci. Došlo je do promjene, ide nagore, a djeca koja se tako ponašaju sve su mlađa’, dodao je.

Dr. Sigman analizirao je akademske studije, psihološke opaske i policijske izvještaje u V. Britaniji, SAD-u i Novom Zelandu kako bi napisao dodatak za svoju knjigu The Spoilt Generation.

‘Govorim o sve mlađoj i mlađoj generaciji, uključujući i djevojčice, koja tuče svoje majke i gura ih niz stepenice. Majke se srame zatražiti pomoć. Teško je izbaciti 10-godišnjaka iz kuće jer vas pljuska. Ovo je vrlo mračna tema kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje’, kaže.

Dr. William Shanahan, direktor londonske bolnice Capio Nightingale, pomaže roditeljima koji su izgubili kontrolu nad djecom jer im previše dopuštaju.

‘Pred nama je generacija djece koja ne dobiva jednostavna osnovna pravila ponašanja. Zbog stava mnogih roditelja da discipliniranje nije potrebno, definitno je došlo do pada poštovanja. Došli smo u situaciju u kojoj su ljudi potpuno prestali odgajati djecu. Roditelji trebaju unaprijed reći pravila’, kaže dr. Shanahan.

‘Mnogi se slažu da je naša generacija otišla predaleko te da trebamo povratiti izgubljeni autoritet. Ponekad samo treba postaviti zakon’, slaže se i Justine Roberts s portala Mumsnet.

Komentari

comments