MOJA STRANA ARHITEKTURE: ARHITEKTI SVOJE GREŠKE POKRIVAJU MERMEROM!!

0
1435

Piše: Adna Ahmedić, dia

Doktori svoje greške pokrivaju zemljom, kuhari majonezom, a arhitekti mermerom!!!

Ovako glasi poznata izreka i sasvim je tačna, s tim što mermer možete zamijeniti bilo kojim  drugim skupim materijalom.

Ne mislim da je mermer „loš“ materijal, niti da su skupi materijali precijenjeni, ali ako ne znate šta ćete sa svojim malim kupatilom i imate neograničen budžet- ubacite naaajskuplje pločice (po mogućnosti u zlatno-smeđim tonovima) ili ako ne znate koju biste sofu- uzmite kožnu najskuplju i hvalite se gostima kako ste je na sniženju platili „samo“ nekoliko hiljada maraka dok se vaši gosti znoje i boje se pomjeriti na njoj, jer koža škripi ispod njih, pa će ti isti gosti prepričavati kako su bili u zlatnom kupatilu koje je površine cijela 3 kvadrata.

Ukoliko imate mogućnosti da u svoj prostor implementirate neke skupe materijale, onda vam savjetujem da se posavjetujete sa stručnim licem. Mermer, koža, inox i parket visokog sjaja koštaju kao manji stan, a zajedno čine neskladnu cjelinu. Dodaćemo i još neki „čupavi“ tepih da upotpuni cijeli doživljaj, jer nema veze što ga ne možete usisati- ali taj je bio najskuplji.

Nedavno smo kolege i ja raspravljali o novootvorenom tržnom centru koji izgleda kao izložbeni salon najskupljih materijala- kamen umjesto keramičkih pločica, skupa rasvjetna tijela, skoro sve zidne plohe su obložene panelima od punog drveta, toaleti su opremljeni najskupljim elementima, a pod u holu ukrašavaju najskuplji itisoni (cijena je oko 100tinjak KM po kvadratnom metru). Došli smo do zaključka da bez svih tih materijala, taj tržni centar bi izgledao kao proizvodna hala. Ali tržni centri se grade zbog širokih narodnih masa, što baš i nije slučaj sa vašim prostorom.

Sasvim je ok ako vam se sviđaju visoki sjaj, koža, inox i čupavi tepisi, jer o ukusima se ne raspravlja i ako će vas to činiti sretnim, dobićete od mene neku skupu vaznu.

Ako ste ipak „osuđeni“ da kao većina populacije imate veoma ograničen budžet za uređenje, pokušajte pobjeći od imitacija skupih materijala. Ne biste nosili ni kopiju CHANEL torbe? Sumnjam da se neko lijepo osjeća noseći pod rukom kopiju.

Umjesto imitacije imitacija, pokušajte svoj dom učiniti originalnim. Nekoliko veoma jeftinih materijala će vam u tome pomoći.

Best-Online-Home-Decor-Stores-Shop

  1. OSB ploča

OSB ploče se sastoje od presovanih djelića drvene građe koji su raspoređeni u određenom smjeru što ploči daje čvrstoću i otpornost. Ove ploče se mogu koristiti za izradu skoro svakog komada namještaja, ali i kao podna obloga. Jedini problem je što se nakon rezanja može desiti da ivica nije idealno ravna i možda će vam trebati šmirgl papir da ih malo dotjerate. Ploče se prodaju u različitim debljinama, mogu se farbati i nude nam mnogo mogućnosti. Veoma bitno je da su originalne, daju toplinu prostoru jer ipak je to drvo u malo drugačijem obliku.

 

  1. ŠPERPLOČA

Ovaj materijal je bio veoma popularan, ali onda su zavladale iverica i ukrasni furniri. Šperploča je presovano drvo i dobija se rezanjem i lijepljenjem neparnog broja slojeva furnira koji se unakrsno slažu jedan na drugi. Dakle, šperploča je drvo i opet će prostoru dati toplinu, bez da uložite ogromne cifre u izradu stalka za tv od punog drveta. Mnogo lakše i urednije se reže od OSB ploča i idealna je za izradu namještaja.

Neka vas dom bude dom, a ne izložbeni salon skupocijenih materijala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NO COMMENTS