MOJA STRANA ARHITEKTURE: NIŠTA NIJE ONAKO KAKO SE “SAMO” ČINI

0
844

Piše: Adna Ahmedić, dipl. ing. arhitekture

Ako ste poslušali “savjet” iz prošlosedmičnog članka i ipak odlučili da projektovanje vašeg prostora prepustite stručnom licu, postoji još jedna stvar koju vas molimo da ne učinite.

(Da ne bi bilo zabune- vaš prostor može biti stambena jedinica, individualni stambeni objekat, poslovni prostor, garaža, pomoćni objekat, objekat poslovnog karaktera… )

Mislim da su skoro svi arhitekti i općenito ljudi pomalo alergični na riječ “samo”. Nakon poziva Investitora i njegovog priznavanja da mu trebaju usluge arhitekte, jer on misli da neće moći sam da “ugura” tu preveliku sofu, a i malo je oko boja zidova zapeo- Investitor izgovara riječ SAMO!!! Njemu treba “samo da mu pomognemo oko rasporeda soba”, “samo da pomognemo oko boje zidova”, “samo da pomognemo oko tehničkih detalja”, “samo da…..”.

Riječ “SAMO” zvuči prilično bezazleno, ali to znači da će se Arhitekta mnogo naraditi i slabo naplatiti. U matičnoj struci se konstatno susrećem sa tom rječju, ali i pri radu u svojoj maloj radionici. “SAMO” ofarbati nešto znači ovo: nabavka materijala, mukotrpno šmirglanje ili skidanje masne boje jer je neko prije mene zaista to “samo ofarbao”, popravak svih neravnih površina i rupa nastalih korištenjem komada namještaja, nanošenje temeljne boje, šmirglanje, pa opet popravak kit masom, šmirglanje, još jedan sloj temeljne, šmirglanje, prvi sloj završne boje, šmirglanje, drugi sloj završne boje… i ako sve ovo izgleda ok- tu je kraj. Ali ako rezultat ne bude onakav kakav sam očekivala, ponavljam neke od koraka. Nakon uprošćenog procesa, smatrate li da je to još uvijek “SAMO FARBANJE”???

Znate kako ste se doveli mnogo puta u  situaciju kada ste samima sebi rekli “ovog proljeća ću samo da okrečim”, pa se to krečenje pretvorilo u farbanje unutrašnje stolarije, lakiranje parketa, mukotrpuno biranje boja za zidove, 12 majstora u 20 kvadrata naredna 2 mjeseca… Ili “treba samo da napravim ručak”- onda krećete u kupovinu po namirnice, pokušavate se sjetiti recepta, fali uvijek nešto, idi ponovo u market, sjeckaj povrće, čisti meso, sad sve to prži, dodaj vode, pusti da se krćka i nakon 5 sati potrošenih u pripremi shvatite da to nije samo skuhati ručak i pošteno biste se naljutili da vam neko kaže: “pa nije to puno posla, samo ste skuhali ručak”.

Tako je isto i u projektovanju. Ne može vam arhitekta “SAMO” reći gdje da stavite preveliku sofu- to vam može reći i vaša komšinica koja “ima oko za dizajn”. Iza svake izgovorene riječi Arhitekte kriju se sati razmišljanja, analiziranja, skiciranja, crtanja bar 4-5 varijanti, mjerenje, pa opet skiranje, padanje u očaj jer tu sofu nigdje ne možete smjestiti osim na deponiju smeća.

Iako pokušavamo da nađemo ekonomično rješenje da ne morate stvarno da je odložite na deponiju (jer se i to plaća), dolazimo do zaključka da bi bilo najbolje je zamijeniti nekom malo manjom i primjerenijom prostoru. Ali ako je zamijenite trebalo bi da: maknete te naborane zavjese sa prozora sa karnišom odmah iznad prozora, stavite tv na zid umjesto na komodu koja je u ravni praga koliko je niska, a ne treba vam ni ona velika fotelja iako znamo da lijepo zaspete u njoj, možda ne bi bilo loše ni kada bi skinuli to dvoje vrata- iako znamo da zimi grijete „samo“ jednu sobu (kuhinju, trpezariju, dnevni boravak, spavaću sobu, dječiju sobu)… Vidite li da ništa nije “SAMO”???

Rijetki arhitekti mogu na naplate “SAMO”, a mi ostali smo prepušteni na milost i nemilost Investitora koji na kraju odrađenog posla bude nesretan i nezadovoljan jer je platio arhitektu “samo” da mu pomogne oko boja zidova i rasporeda mobilijara u dnevnom boravku, ali se pokazalo da Investitor opet bolje zna od Arhitekte (jer neće on tu živjeti!!!), tako da odbacujete sve one crteže jer vam ne trebaju, radite po svom i sretni ste jer znate najbolje. Za dvije godine idete kupiti novu sofu, ovaj put slavni TDF jer Vam je komšinica rekla da bi to najbolje odgovaralo Vašem prostoru.

Nemojte da Vam se to desi! Mi nismo najpametniji, ali mnogo znamo i volimo ono što radimo. Pa makar to bilo “uguravanje sofe”.

(Kolegama se izvinjavam što koristim banalan primjer kao zadatak jednog arhitekte: „samo ugurati sofu“, ali mislim da shvatate razloge. :-))

Ako su i vama potrebne usluge arhitekte ili dizajnera enterijera, Adnu možete kontaktirati putem mail-a adna_a@hotmail.com ili preko facebook stranice: https://www.facebook.com/drvoredaktura

NO COMMENTS