MOJA STRANA ARHITEKTURE: PROBIJANJE ROKOVA I ČEKANJE REVOLUCIONARNIH IDEJA

0
845

Piše: Adna Ahmedić, dipl. ing. arhitekture

Nakon što je objavljen prošli članak, prijateljica koja mi je dala zadatak da joj pomognem oko idejnog rješenja enterijera stana od 29 kvadrata mi je rekla: “Ako se objavi još jedan članak, a meni ne završiš sa crtanjem stana- nazvaću redakciju i sve im ispričati.”

Istina je da ja svaka 3-4 dana otvorim file, nacrtam tri linije i zatvorim file ne spašavajući promjene- odnosno nove linije. Nije da sam lijena, niti da neću da radim, ali jednostavno taj projekat se “kiseli” i čekamo i on i ja da nam padne na pamet neka revolucionarna ideja.

 

Kako u 29 kvadrata smjestiti sve funkcije stana, a da to izgleda revolucionarno? Ako u Google upišete “small apartment ideas”, on vam ponudi “male stanove od 55 kvadrata”. Ok, nas 4 je 30 godina živjelo u 52 kvadrata i bilo nam je lijepo, svako je imao svoj kutak- dva roditelja i dvoje djece, malo smo se sudarali u hodniku, a i zraka bi ti nestalo ako provedeš malo više vremena u kapatilu- ali bilo nam je lijepo. Nije svako dijete imalo svoju sobu, iako smo različitih spolova i nije nam to bilo čudno niti nas je ometalo u razvoju.

Stan od 29 kvadrata je izazov i potrebno je mnogo razmišljanja, skiciranja, nerviranja, crtanja i očajnih rezultata da bi se došlo do kvalitetnog rješenja. Cilj je da u tih cijelih 29 kvadrata imate kvalitetnu dnevnu sobu, kuhinju normalnih dimenzija, trpezariju sa stolom za 4 osobe, garderobu, spavaću sobu i kupatilo. Cilj ispunjen i vidjećete u nekoj od idućih sedmica kako to izgleda na papiru, a za neko vrijeme i kako izgleda u stvarnosti- realizovan.

Rosa-and-Johns-home-by-Zminkowska-De-Boise-Architects_dezeen_468_4

Nego, da se vratimo na početak. Arhitekti su (u većini slučajeva) “neozbiljni” i ne poštuju rokove- ovo će vam reći bilo koji Investitor koji se bar u prolazu sreo sa arhitektom. Prije par dana sam pročitala članak da ljudi koji kasne na dogovore su kreativni i misle da mogu uraditi mnogo više stvari u kratkom roku. Ne želim da nas opravdavam, ali do zadnje minute mi radimo, mijenjamo, mislimo da može bolje i opet mijenjamo, pa onda nije ni čudno da kasnimo. Prije početka rada na novom projektu obećamo sami sebi da ćemo baš taj projekat završiti u roku. Onda shvatite da je rok prekratak i agonija počinje.

Dajemo kratke rokove jer ako vam kažemo da nam treba mjesec dana da bismo vam “SAMO” smislili gdje ćete staviti kauč, a gdje lavabo- okrenuli biste se i otišli nekome ko će vam reći da on to može za 7 dana, a vi ni ne slutite da je to jedna obična laž i obmana.

Dragi naši Investitori, molimo Vas da nam dozvolite da razmišljamo o Vašim kvadratima onoliko vremena koliko mislimo da je neophodno (ali ponekad nas nazovite da nas napomenete i malo “pritisnete”), jer ćete na kraju dobiti mnogo bolje rješenje nego da smo zaista ispoštovali dogovoreni rok od 7 dana.

“If it weren’t for deadlines, i’d still be working on my first project…” nedavno je napisala poznanica- arhitektica iz Slovenije i potpuno je u pravu.

p.s. Eh da, prijateljica sa početka priče je sinoć oko 3 dobila mail sa idejnim projektom stana od 29 kvadrata. Završila sam na vrijeme, poslala joj sve prije nego što je članak objavljen.

Ako su i vama potrebne usluge arhitekte ili dizajnera enterijera, Adnu možete kontaktirati putem mail-a adna_a@hotmail.com ili preko facebook stranice: https://www.facebook.com/drvoredaktura

Adnine starije kolumne pročitajte ovdje: http://decorinportal.com/tag/adna-ahmedic/

Komentari

comments