MOJA STRANA ARHITEKTURE: SAVJET JE LAKO DATI, ALI GA JE TEŠKO PRIHVATITI

0
2919

Piše: Adna Ahmedić, dipl. ing. arhitekture

Većina ljudi nema baš jasnu sliku o tome kako želi da njihov dom izgleda, pa bjesomučno traže primjere po internetu i nađu fotografiju dnevnog boravka iz njihovih snova. Jedina razlika između fotografije i stvarnog stanja prostora je u nekih bar 50-ak kvadrata, ali ne obazirete se na to. Nakon toga kreće potraga – „kauč sa slike“, stolić, pa stalak za tv, dok dođete do tepiha već ste i izgubili fotografiju koja vas vodi, pa je ponovo tražite po telefonu.

Slušate prodavače i prodavačice u koje gledate kao da imaju završene doktorate iz dizajna enterijera, majstore koji su vam non stop u domu, 24 sata dnevno, 2 mjeseca i kraj radova se ne nazire. Bar 10 puta ste otišli u svaki salon namještaja, konačno ste nešto odabrali, platili i sad još samo morate da pričekate 45 radnih dana da ta sofa postane samo vaša.

Nakon nekog vremena- stiže sofa i shvatite da je prevelika iako ste mjerili 12 puta to mjesto gdje bi ona trebala da stoji. Nema veze- bar vam se sviđa. Iako baš i „ne ide“ sa onim ćilimom, ali opet nema veze, jer komodica za tv je divna. Ne uklapa se ni ona, a nemate ni prostora da se okrenete između sofe i komode. Kreće uvjeravanje samog sebe da je to baš ono što šte željeli ili okrivljavanje nekoga drugog da je sve to krivo premjereno.

dnevna soba

Tada na red dolazi istraživanje po internetu i traženje savjeta za uređenje. Stavi ogledalo da „otvori prostor“ , poredaj ramove sa slikama da izgleda toplije, okreći u ljubičasto (jer je to moderna boja), kupi komodu u shabby chic stilu (i to je moderno), nabacaj hrpu nepotrebnih svijećnjaka…

A bilo vam je žao tražiti usluge arhitekte? Zbunjeni, bez novaca i sa hrpom neadekvatnog namještaja tek tada tražite pomoć, jer kao što je poznato- nama uputstvo za korištenje služi samo da vidimo gdje smo pogriješili. Pogriješili ste i tražite uputstvo. Angažujete arhitektu i očekujete da vam se kaže da niste mnogo pogriješili, već da stavite samo jedno ogledalo i problem je riješen. Arhitekti nisu mađioničari i od 5 kvadrata ne mogu napraviti 10, niti od velike sofe manju.

Ako vam arhitekta kaže da sofu poklonite nekome ko ima dnevni boravak od 100 kvadrata, naljutićete se i misliti da je poludio/la jer vi smatrate da je ona najbolja, baš kao i stolić, tv set, ćilim… ali jednostavno sve to bolje izgleda na onoj fotografiji sa početka.

Savjet broj 1:

Tražite savjet i ne stidite se toga što niste školovani arhitekta ili dizajner i što nemate sposobnost da percipirate prostor kao cjelinu. Ukoliko se odlučite da poslušate ovaj savjet- budite iskreni prema arhitekti ili dizajneru i recite mu koliki je budžet koji ste planirali da potrošite za uređenje ili adaptaciju. Skoro svaki arhitekta dobro poznaje tržište i reći će vam na čemu možete da uštedite, a na ćemu ne treba da žalite ni posljednji novčić.

Savjet broj 2:

Kako nekome ne stoje poderane izlizane farmerke ili jednodijelni kupaći kostim- tako možda ni vašem prostoru ne stoji određena boja ili određeni stil uređenja. Nemojte se povoditi za trendovima niti u oblačenju niti u uređenju prostora, jer trendovi su prolazni. Ako je svijetla visina prostora (od poda do plafona) niža od 260 cm, ni u ludilu nemojte željeti spušteni strop, inače ćete biti primorani živjeti u bunkeru.

Savjet broj 3:

“Manje je više.” Prihvatite ovu izreku kao ideju vodilju i kad želite da poslušate simpatičnog prodavača namještaja koji vam kaže kako je cvijetni tirkizno-zlatni uzorak u modi- sjetite je se.

Savjet broj 4:

“Bog je u detaljima!” Detalj u enterijeru predstavlja ono po čemu prostor postaje prepoznatljiv. Detalji mogu stvoriti dom toplim, lijepim, interesantnim, ali i kičastim, neukusnim, pretrpanim, neurednim. Detalji treba da se ističu, bojom, oblikom ili teksturom. Da bi detalji dobro odigrali svoju ulogu u prostoru, potrebno je da prostor bude smišljeno i skladno projektovan (i izveden).

Savjet broj 5:

Šta je to: Kamen- a nije kamen, drvo- a nije drvo! Odgovor zagonetke je: imitacija bilo kojeg prirodnog materijala u vidu keramickih pločica. Samo zato što na jednom dijelu prostora se „dotiču“ parket i keramičke pločice, ne znaci da pločice treba da imitiraju parket. Nekoliko je razloga zasto je to jako loša ideja. Prvi je to što nikada niko nije vidio dobru imitaciju parketa na keramičkim pločicama. Drugi je da se teško čisti, pošto su skoro uvijek pločice profilisane da bi se i na dodir dobila imitacija drveta, odnosno hrapavost. Treći je da nikada ne možete pronaći istu boju parketa i keramickih pločica, a i ako slučajno nađete- drvo je živ materijal i vremenom mijenja boju.

Savjet broj 6:

Ne trebaju vam skupi materijali da bi se prostor činio lijepim i luksuznim. Najočiti primjer je Ikea koja uspješno „barata“ sa jeftinim materijalima, jednostavnim formama, raznolikom paletom boja i pristupačnim cijenama. Kad može Ikea, možete i vi, možda uz nečiju pomoć, ali se sjetite da Ikea prostore (za kojima svi uzdišemo) u njihovim robnim kućama ne dizajniraju prodavači, već arhitekti i dizajneri.

 Bitno je da se u svom prostoru osjećate sretno. Pa zašto onda da budete nesretni jer je nova sofa prevelika?

 

Ako su i vama potrebne usluge arhitekte ili dizajnera enterijera, Adnu možete kontaktirati putem mail-a adna_a@hotmail.com ili preko facebook stranice: https://www.facebook.com/drvoredaktura

NO COMMENTS