MOJA STRANA ARHITEKTURE: ZAŠTO IZBJEGAVATI TDF, BEŽ BOJU I NAMJEŠTAJ UZ ZID

0
3282

Piše: Adna Ahmedić, dia

Ako ste zanemarili sve savjete koje smo se potrudili da napišemo i ipak odlučili da stvar uzmete u svoje ruke, svi arhitekti i dizajneri ovog svijeta će vam biti zahvalni ako poslušate ili bar pokušate razmislite o ova slijedeća tri savjeta:

  1. TDF???

Vjerujte mi, dok nisam u jednom salonu namještaja vidjela natpis „TDF- akcija 15 %“  i vidjela ispred čega stoji natpis, nisam ni znala šta to znači. TDF znači: trosjed, dvosjed, fotelja! Još samo fali regal pa da dnevni boravak bude kompletan. TDF je najveća greška koju su pravili naši roditelji kad su opremali svoje prostore. Ova skraćenica “skrati” svaki prostor i ostavi nam ga tek toliko da se jedva provlačimo između T i D, a F je uvijek rezervisana za domaćina. Još nikad se nisam susrela sa tolikim prostorom dnevnog boravka da bih mogla reći: “e ovdje bi odgovarao TDF”. Nikad! Uz TDF obavezno se ubaci i jedan klub stolić i svaki korisnik skraćenice mora ustati da bi ostavio čašu na stolić, fikus u neiskorišteni ugao između T i D, a izmedju T i F se stavlja stalak za novine. Nemojte ubacivati ovu skraćenicu u svoj prostor, jer je mnogo ljepše i praktičnije imati ugao ili sofu sa jednom ili dvije fotelje. Po pravilu nikad nije pronađen estetski prihvatljiv TDF. Nikad!

 

  1. Bež boja

Jedino gore od TDF je TDF u bež boji. Iako vam se čini da sa bež bojom nećete pogriješiti- pogriješili ste onog trenutka kada ste i pomislili na tu boju. Bež boja u enterijeru je neutralna i lako je kombinovati sa ostalim. Zamka leži u tome da je teško “pobjeći” od te boje, jer prva koja vam pada na pamet da se “slaže” uz nju je smeđa, pa se opet vraćamo na bež, “parimo” T sa F, D sa stalkom za TV i rezultat je monotoni enterijer koji je pomalo i depresivan, ali depresiju razbijamo zidovima u boji breskve. Svaka od ovih boja je predivna u kombinaciji sa nekim drugim bojama, ali ne i u zajedničkoj kombinaciji. Ako ipak mislite da je bež boja u bilo kojoj svojoj nijansi najprihvatljivija za vaš prostor, pokušajte je kombinovati sa crnom, plavom, ljubičastom, žutom… tačnije sa bilo kojom bojom osim smeđe. I ne treba sve biti “spareno”.

 

  1. Namještaj uz zid

Arhitekti i dizajneri kada crtaju vaš prostor, odmaknu namještaj od zida barem 5 cm, jer bolje izgleda na papiru kada se isprinta jer se tačno vide linija zida i linija namještaja. Kako to ljepše izgleda na papiru, tako još bolje izgleda u stvarnosti. Ako postavite namještaj udaljen 10ak cm od zida, dobićete mnogo prozračniji enterijer i na taj način će zidovi igrati svoju primarnu ulogu- da razdvajaju prostorije, a ne da čuvaju namještaj da ne padne (ovo ne vrijedi ako imate samo tri noge od stola iz nekog razloga, pa je nestabilan ako se ne nasloni na zid).

 

Gratis 4. savjet: Imitacija=laž

Imitacija kože, keramičke pločice koje imitiraju drvo, kamen koji nije kamen nego gips, drvo koje nije drvo nego neka plastična folija nalijepljena na ivericu, opeka koja nije opeka nego tapeta… Znamo da su prirodni materijali najskuplji, ali ukoliko nemate mogućnosti da sebi priuštite toliko željeni kameni zid u dnevnom boravku, ne zavaravajte se da isto izgledaju kamen i gips- jer jednostavno ne izgledaju. Svaka imitacija je loša, ma koliko ona dobra bila.

Ako su i vama potrebne usluge arhitekte ili dizajnera enterijera, Adnu možete kontaktirati putem mail-a adna_a@hotmail.com ili preko facebook stranice: https://www.facebook.com/drvoredaktura

Adnine starije kolumne pročitajte ovdje.

Komentari

comments