NA PITANJA O PREDNOSTIMA I POSTAVLJANJU PODNOG GRIJANJA ODGOVARA STRUČNJAK IZ FIRME DUGA IDEAL

0
1597

O prednostima podnog sistema grijanja, postavljanju i razlikama u odnosu na ostale načine grijanja razgovarali smo sa Admirom Gradinović, prodajno tehničkim direktorom iz firme DUGA IDEAL.

– Kao prvo, to je ravnomjerno raspoređivanje temperature u prostoriji, što stvara osjećaj udobnosti. Narodna izreka ‘Hladna glava, a tople noge’ vjerodostojna je samo kad je riječ o podnom grijanju jer je raspodjela topline po vertikali i prostoru najbliža idealnoj – objašnjava Gradinović.

Dodaje i ostale prednosti: izbjegava cirkulaciju zraka i podizanje prašine, što je važno za alergičare, podno grijanje kao niskotemperaturni način grijanja energetski je štedljivo i ekološko je u smislu smanjene emisije štetnih plinova, pogotovo u kombinaciji s cirkulacionim pumpama kao obnovljivim izvorom energije. I kao zadnje, ali ne manje važno, navodi estetiku prostora u kojem nema grijaćih tijela poput radijatora ili fenkolia pa je održavanje praktičnije jer se čišćenjem poda ujedno čisti grijaća površina.

Što se tiče cijene ugradnje, startna investicija pri ugradnji podnoga grijanja ista je ili manja, iz razloga što za estrih svake kuće se ugrađuje stiropor, a u slučaju podnog grijanja neophodno je staviti isti (stiropor) da temperatura iz cijevi ne ide u pod (betonsku ploču koja je ispod estriha) nego u prostoriju za maksimalno iskorištenje toplote. Ljudi sve češće prilikom izgradnje ostavljaju cijevi za podno grijanje položene u glazure i nazad do razvodnih ormarica koje ostave da bi uštedjeli i na bakarnim cijevima koje su pet do šest puta skuplje. Treba napomenuti da se dio radova koji se pripisuje izradi podnoga grijanja (polaganje toplinske i hidroizolacije estriha, rubna traka) a to su stvari koje mi i onako moramo uraditi za svoj objekat da bih prostor bio koristan za život.

Navest ćemo primjer da nam za etažu od 90m2 treba minimalno 9 radijatora po 1 metar, tržišne cijene cca od 90-100 KM, onda po devet gornjih i devet donjih ventila kvalitetnijih prosječne cijene 8,50 – 9,50 KM na to sve moramo ih razvesti ili bakarnim cijevima ili cijevima za podno grijanje (pex ili aplupex)… a da ne napominjem samo održavanje radijatora koje nakon godina korištenja treba obojiti, a tu je i krečenje svake godine zbog prljavih zidova na mjestima gdje su zakačeni radijatori. Navest ću primjer za propisno ugrađeno podno grijanje neophodno nam je 8-11 metara cijevi za podno grijanje /m2 te cjelokupan sistem za kuću od 220m2 bez kotla, neće preći cca 2299 KM dok na urađenu glazuru i razvođenenje bakarnim cijevima i radijatora za istu toliku kuću treba cca 3300KM. Gradinović i dodaje da su cijene za podno grijanje cca 10.45KM /m2 dok za sisteme sa radijatorima to košta cca 15KM/m2.

Je li podno grijanje skuplje od radijatorskog?

Dio radova koji se pripisuje izradi podnog grijanja nisu samo radovi koji se rade kad se izvodi podno grijanje nego su sastavni dio gradnje, radili mi ili ne to tzv. “PODNO GRIJANJE” (polaganje toplinske i hidroizolacije estriha, rubna traka), može se uračunati pod građevinske radove, čime se kalkulacijski troškovi izrade stavljaju u realne okvire.

Je li istina da nije zdravo zbog efekta ‘teških nogu’?

Čovjek je jedino živo biće na Zemlji koje ima uspravno držanje i koje obolijeva od proširenih vena. Brojne studije dokazale su da podno grijanje nije uzrok proširenim venama nego nasljedni faktor (žene obolijevaju 6 puta više od muškaraca), profesije u kojima se dugo stoji, ali malo kreće, prekomjerna tjelesna težina i majčinstvo (trudnice nakon druge trudnoće češće obolijevaju od žena koje nisu rađale). Dobro postavljeno podno grijanje ima male oscilacije u temperaturi poda u zoni nogu i povoljnije utiče na krvotok od radijatorskog kod kojeg su oscilacije veće.

Diže li podno grijanje prašinu u zrak?

Upravo obrnuto! Radijatorsko grijanje radi na principu konvekcije topline uz kružno strujanje zraka kroz prostoriju, što rezultira zagrijavanjem i cirkulacijom prašine iz hladne zone nogu u zrak. Spaljena prašina, koja je lakša od zraka, “lijepi” se na strop ostavljajući ružne sivo-crne tragove iznad radijatora. S podnim grijanjem nema strujanja zraka jer se toplina oslobađa zračenjem, čime sva toplota cijevi za podno grijanje prvenstveno ostaje u estrihu, podnoj obolozi (drvo ili sve češće keramika) i odatle isijava prijatnu temperaturu za osobe koje borave u prostoru.

Koji su načini ugradnje, prednosti i mane?

Živite u malom stanu i radijatori vam oduzimaju prostor. Vidjeli ste predivnu ugaonu garnituru, ali je ne možete staviti u dnevni boravak jer je na tom mjestu radijator… ili ste jednostavno alergični i smeta Vam prašina. U tim slučajevima, ali i brojnim drugim, idealan ste kandidat za podno grijanje. Riječ je o estetskom i komfornom načinu grijanja bez cirkulacije prašine i suhog zraka, zdravstveno prihvatljivijem i ekonomičnijem od radijatorskog.

Je li teško regulisati temperaturu podnoga grijanja, temperature do 28°C?

Prilikom ugradnje podnog grijanja postavljamo limitere temperature za podno grijanje, te sobne termostate koji omogućavaju kontrolu temperature koja prolazi kroz cijevi podnog grijanja, a koji smo mi zadali. Napominjem da sa ovim ugrađenim uređaijima također postižemo veću uštedu.

Kad je riječ o radu podnog grijanja, za razliku od radijatorskog koji funkcioniše na principu konvekcije topline i kružnog strujanja zraka, ono isijava toplinu ravnomjerno cijelom površinom polaganja pa možemo reći da je pod po kojem hodamo jedan veliki, ravnomjerno zagrijan radijator, gdje površinska temperatura ne bi smjela prijeći 28°C.

Kupovinom u prodavnicama Duga ideal, dobijate svu moguću tehničku podršku.

Iskoristite besplatne savjete stručnjaka, pronađite sve što vam treba za ugodnu zimu Duga Ideal u Doboj Jugu ili na web adresi www.dugaideal.ba,

 

Komentari

comments