Odmaralište San Alfonso del Mar u čileanskom gradu Algarobo odavno je poznato po prekrasnoj plaži, ali posljednjih godina još više po najvećem i najdubljem bazenu na svijetu. Njegove dimenzije najbolje ilustrira podatak da je dugačak kao 20 olimpijskih bazena i dvostruko veći od drugog bazena na listi Ginisove knjige rekorda koji se nalazi u Maroku.

 

Divovski bazen je dugačak čak 1.013 metra, zauzima površinu od osam hektara i ima kapacitet od 250.000 kubičnih metara vode, što znači da u njemu mogu ploviti i manje barke. Najveća dubina iznosi čak 35 metara, pa ne čudi što procijenjena vrijednost izgradnje jednog ovakvog bazena iznosi milijardu britanskih funti, uz dodatna dva milijuna za godišnje održavanje.

 

Bazen je otvoren u prosincu 2006. godine, nepunih 5 godina od početka građevinskih radova, a zbog svojih megalomanskih dimenzija i službeno je upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći bazen na planeti.

 

Za bazen se koristi kompjuterski kontroliran sustav za usisavanje vode iz oceana i filtriranje s jedne i pumpa s druge strane, a voda uglavnom dostiže temperaturu do 26 stupnjeva što je 9 stupnjeva više nego u moru.

 

Kristalna laguna, kako zovu ovaj bazen, nalazi se oko 100 metara od hladne I uzburkane vode Pacifika, od kojeg ga dijeli prelijepa pješčana plaža. Odmaralište se nalazi na 95 kilometara od glavnog grada Santiaga, sastoji se od ukupno 10 građevina okruženih zelenim palmama.

https://www.youtube.com/watch?v=vSze2hd1jXY

(kucastil.rs)

Komentari

comments

Ambyenta namještaj