Projekat: The Orange Cube

Projektant: Jakob + Macfarlane Architects

Namjena: Poslovni prostori

Lokacija: Lion, Francuska

Površina: 6300 m2

Godina izvođenja: 2005-2011

The Orange Cube je veoma interesantan pokušaj na obali Liona; oblik, boja i vanjština, kao i unutrašnji i spoljašnji spojevi su pažljivo osmišljeni. Atraktivan pristup u kojem su oblik i boja zgrade pokušali da revitalizuju “propadajuće” industrijske oblasti.

Danas je jako česta pojava da se u sklopu urbanog planiranja pojavljuju projekti revitalizacije starih gradskih luka. Takav slučaj imamo naprimjer sa projektom Marina Bay Sands u Singapuru i Internacionalni terminal za krstarenje u Šangaju.

U slučaju Liona, plan je bio da se spoji arhitektura i kulturno komercijalni program kroz projekat reinvestiranja u luku, iskorištavajući u potpunosti industrijsko nasljeđe. Dokovi su se uglavnom sastojali od skladišta, dizalica i funkcionalnih elemenata luke. Međutim, ovaj razvojni projekat je doveo do stvaranja novog pejzaža koji je artikulisan prema rijeci i okolnim brdima. Orange Cube je dizajniran sa konceptom naglašavanja vlastite autonomiju u novom pejzažu.

Objekat je dizajniran u obliku jednostavne kocke koja je izbušena sa dvije ogromne okrugle rupe. Na ovaj način je zadovoljena potreba za svjetlom, ventilacijom i pogledom. Praznina kreirana na ovaj način probija zgradu u horizontalnom i vertikalnom pravcu sve do krovne terase. Lagana fasada, sa prividno slučajnim rasporedom otvora, završena je sa dodatnom metalnom mrežastom fasadom, perforiranom kružnicama različite veličine.

Jakob + Macfarlane Architects su odabrali da spoljašnjost zgrade oboje u narandžastu u odnosu na olovnu, industrijsku boju koja se često koristi za lučke zone zbog svoje otpornosti na vlagu koja sprečava koroziju. The Orange Cube je veoma interesantan pokušaj na obali Liona; oblik, boja i vanjština, kao i unutrašnji i spoljašnji spojevi su pažljivo osmišljeni. Atraktivan pristup u kojem su oblik i boja zgrade pokušali da revitalizuju “propadajuće” industrijske oblasti.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

PRIKAŽI
SAKRIJ