OSVJEŽITE DOM OVOG PROLJEĆA: SAVJETI ZA BOJENJE ZIDOVA

0
1438

S dolaskom proljeća mnogi od nas će se odlučiti na promjenu u životnom ili poslovnom prostoru. Ona se najčešće odnosi na osvježavanje boja zidova. U narednim rečenicama možete pronaći najtraženije i najbolje boje ili tek ono nešto što je nedostajalo vašoj inspiraciji kod uređenja.

Hladne boje

U osnovne hladne boje spadaju plava i zelena te sve njihove nijanse. Ove su boje odlične za prostor u kojem boravimo dugo i često, poput dnevne sobe, spavaće sobe, radne sobe i sličnih prostorija. Naime, dokazano je da zelena boja tamnijih nijansi, poput onih sličnih prirodi, smiruje. Svijetlozelena je isto dobar odabir i ima sličan učinak. Svijetloplava se često odabire za zidove dječjih i spavaćih soba, ali svoje mjesto može naći i u drugim prostorijama.

Vrlo je popularna ljubičasta boja, i to najčešće u boji lavande ili njena vrlo tamna nijansa. Hladnim se bojama također možete poigrati tako da odabrani zid obojite  tamnoplavo, a sve ostale zidove svijetloplavo te tako osvježite prostor.

Tople boje

U tople boje spadaju žuta, crvena, narančasta. Poznato je da crvena boja na zidovima može živcirati pa se ne preporučuje njeno korištenje, pogotovo ako dugo boravite u toj prostoriji. No, ako baš želite nju, zašto ne?

Narančasta i žuta su česte boje za prostor kuhinje i blagovaonice, a učenje feng shuija kaže da takve boje potiču probavu.

Pod tople boje svrstavamo još uvijek najpopularnije boje zidova – boju breskve i boju vanilije. Obje su univerzalne, dobro idu u svim prostorijama i uz gotovo sve boje namještaja i zavjesa.

Kombinacija boja

Ako su vam već dosadile prostorije u ovim bojama, a nemate ideju za nove, pokušajte s kombinacijom jednog zida u vrlo tamnoj boji, primjerice tamnocrvenoj ili čak crnoj.

Ovo su samo neki od prijedloga najpopularnijih boja za zidove u životnim prostorima. Boje su vrlo važan dio života i življenja, no svatko ih bira prema vlastitim željama i nahođenju. Bitno je samo da se ne nagovorite na nešto što vam od prve nije „sjelo“. Pa makar željeli zauvijek imati zidove obojene isključivo bijelo, crno, u točkice ili prugice, vaša je stvar.

Limeta.hr

Komentari

comments