PAMETNA KUĆA NUDI RJEŠENJE ZA ŽIVOTNI STANDARD BH. GRAĐANA

0
1188

Zimska sezona, osim hladnoće, donosi i veće račune grijanja i struje. Međutim, u skoroj budućnosti to neće morati biti tako. Ako ideja “pametne kuće” koju su osmislili učenici jedne sarajevske škole zaživi, svi će moći osjetiti dobrobit boljeg kvaliteta života i debljeg novčanika, izvještaja Televizija N1.

Kako zadržati životni standard, a ne plaćati velike račune? Odgovor su dali učenici Srednje elektrotehničke škole za energetiku iz Sarajeva koji su osmislili “Pametnu kuću”. Pametna kuća koristi duplo manje energije od običnog domaćinstva, što predstavlja ogromnu uštedu za krajnje potrošače.

“Elementi naše pametne kuće se napajaju sa 27 Volti, struja koja se troši je mala, a energija , odnosno snaga tih trošila je veoma mala, i utrošak električne energije je skoro duplo manji nego što mi sada u našim kućama imamo”, tvrdi Ermin Šunj, učenik ove škole.

U pametnoj kući možete kontrolisati gotovo sve, od grijanja, rasvjete i automatskog podizanja roletni, do kućanskih aparata koji ne trebaju napajanje na struju.

“Sunčani punjač koristi energiju Sunca za punjenje baterija. U potpunosti je ekološki prihvatljiv i neovisno od mreže puni bateriju. Sastoji se od solarnog panela. Tu pada sunčeva svjetlost, naravno može koristiti i difuzno, obično svjetlo, ne mora biti samo sunčeva. Zatim tu energiju akumulira u bateriju i onda preko elektronike puni bateriju na moblinom uređaju. Može puniti bateriju na fotoaparatima i drugim uređajima kao što su tableti i slično“, ističe učenik Emir Dubravić.

Ovaj projekat već je dobio tri nagrade na raznim takmičenjima, ali idejni kreatori “Pametne kuće” žele praktičnu primjenu njihovog projekta.

“S obzirom da se vani već počeo upotrebljavati ovaj sistem, smatram da će ubrzo i neke firme u BiH početi da primjenjuju naš sistem”, nada se Lahruna Bajrić, učenica Srednje elektrotehničke škole za energetiku.

Svi elementi koje su učenici pod mentorstvom profesora i pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša FBiH koristili su polovna ili reciklirana roba da bi se do maksimuma smanjili troškovi izrade.

“Mi zaista nismo imali ništa. Imali smo ono što se nalazilo u školi i sredstva koja nam je škola omogućila, a znamo kakvi su nam danas budžeti. Zaista jako mali u svim institucijama”, rekla je za N1 direktorica Samira Karamehić.

Pametna kuća dokaz je da BiH ima mlade koji imaju talenat za inovacije, osjećaj za ekologiju i donekle smisao za biznis.

Komentari

comments