PIROLIZA – NAJBOLJI NAČIN GRIJANJA UZ VELIKE UŠTEDE

0
1273

Stalni rast cijena plina i loživog ulja kao vodećih energenata kod grijanja kućanstava te rastuća svijest o očuvanju okoliša prirodno nameću drvo kao tradicionalan i ekonomičan način grijanja.

Drvo je za razliku od zemnog plina i loživog ulja obnovljiv izvor energije. Stoga je jedan od najučinkovitijih rješenja za grijanje i piroliza, jedna od tri osnovne faze procesa izgaranja drva. Piroliza je proces toplinskog raspadanja drveta pri temperaturama većim od 100°C uz oslobađanje plinova “zarobljenih” u materijalu koji izgara.

 

viessman2

Kod pirolitičkih kotlova na drvo, faza pirolize je naglašena zahvaljujući posebnoj konstrukciji kotla, regulaciji i ugrađenom ventilatoru. Kotlovi na pirolizu najčešće imaju dvodjelno ložište i ventilator s promjenjivim brojem okretaja koji dobavlja potrebnu količinu zraka. Isplativost ugradnje prilolitičkom kotla vrlo je velika, što je vidljivo i u primjeru ovog kućanstva.

Zagrebačka županija u ovoj je godini osigurala 1,2 milijuna kuna za sufinanciranje troškova nabave i ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije u 80 kućanstava na području županije. Obnovljivi izvori energije su jedan od najvažnijih aspekata u napretku čovječanstva, stoga iskoristite poticaje i omogućite si maksimalni komfor grijanja još danas.

 

 

 

 

(dom2.hr)

Komentari

comments