Piše: A.Š.

Projekat ove divne kuće u Novom Travniku, od koncepta, preko glavnog projekta i nadzora do projekta i realizacije enterijera, potpisuje Intent design iz Zenice.

House-R_Exterior_1

Budući da je smještena na zemljištu koje karakteriše močvarno područje, prilikom izgradnje bio je neophodan postupak odvodnje. Međutim, zbog lošeg kvaliteta tla, podrum je osmišljen kao podrška gradnje baze za kuću.

House-R_Exterior_2 House-R_Exterior_4 House-R_Exterior_5-480x720

Volumen zgrade sastoji se od dvije isprepletene kocke povezane kroz stakleni element, koji ih objedinjuje vertikalno i horizontalno.

Ovo vizulano smanjuje veličinu kuće i uklapa se u ruralni kontekst. Visinska razlika, kao i ravne linije dvije kocke omekšava spiralno unutrašnje stubište koje je omotano oko kamina i čini središnji dio kuće. Također suptilno odvaja dnevni boravak od trpezarije i kuhinje.

Otvorena galerija na drugom spratu služi kao zajednički dnevni boravak sa četiri spavaće sobe i naglašava prozračni i prostrani karakter kuće. No u isto vrijeme stvara prijelaz između privatnog i zajedničkog prostora.

Sve sobe imaju pristup otvorenim terasama koje okružuju cijeli sprat .

Bijela kompaktna fasada je zagrijana drvenim površinama, dok su veliki klizni prozori koji se protežu od poda do plafona postigli odličan prijelaz između unutrašnjosti i prirode.

House-R_Exterior_12 House-R_Exterior_13-1019x720 House-R_Exterior_15-998x720 House-R_Interior_1 House-R_Interior_2 House-R_Interior_3 House-R_Interior_4-480x720 House-R_Interior_5 House-R_Interior_7 House-R_Interior_8

Fotografije: Anida Kečo

Komentari

comments

Ambyenta namještaj