POGLEDAJTE REDIZAJN ENTERIJERA KULTNOG RESTORANA AMERIKANAC U SARAJEVU

0
1849

Piše: Aida Šulović

U centru Sarajeva otvoreno je novo – staro mjesto mjesto za uživanje u mesnim gurmanskim specijalitetima.

Riječ je o restoranu Amerikanac , koji  je nekada bio kultno okupljalište Sarajlija i gostiju grada. Smješten u srcu Sarajeva, u Ulici Branilaca Sarajeva 5, restoran je postojao od 1934. godine do 2003. godine. No, ove godine se vratio na scenu u novom ruhu i istom sjaju.

amerikanac

Projekat enterijera ovog restorana radio je Studio Kota, a njihova osnovna arhitektonska ideja bila je da se kreira originalan ambijent restorana u duhu samog naziva Amerikanac koji je bio ideja vodilja od samog početka.

“Projekat enterijera restorana iziskuje veoma zahtjevnu proceduru u kojoj prije svega sve ovisi o psihologiji čovjeka i prostora kao i o njegovoj namjeni. Potrebno je zaći u dubinu , osjetiti i prepoznati sve zahtjeve njegove publike tj. korisnika, a zatim kao krajnji cilj ostaviti pečat i obilježje mjesta i vremena. Upravo ovim pristupom projektovanju rađaju se kultna mjesta gradova koja su bezvremenska. U tim slučajevima arhitekta mora poznavati sve faktore koji čine prostor i prilagoditi ih ljudima koji će boraviti u tom prostoru. A naš tim je imao priliku i veliko zadovoljstvo proći sve ove faze izazova projektovanja i dizajna kroz oživljavanje i totalni redizajn enterijera bivšeg kultnog sarajevskog restorana “Amerikanac” koji je uspješno realizovan”, kažu za Decor In iz Studija Kota.

Prostor restorana je nenametnutim i diskretnim pregradama podijeljen u par segmenata. Velika visina prostora naglašene dubine, otvorila je čistu površinu zidova na kojima se razvija originalna američka priča koja prožima cijeli prostor. Enterijerom dominiraju prirodni materijali poput drveta i kamena. Drvo u enterijeru osim na namještaju pojavljuje se i kao obloga zidova i segmenta spuštenog stropa.

Minimalistički dizajniran prostor osmišljen je tako da odiše maksimalnom udobnošću sa idejom da svako može da pronađe svoj kutak za uživanje: bilo za dugačakim bar-stolom sa pogledom na otvorenu baštu, za stolom u separeu za druženja ili u vinskom kutku.

Dinamično rešenje osvetljenja i tamna ogledala kreiraju ušuškan ambijent, a tamna boja plafona kao i zidova u kombinaciji sa tehnikom obrade istih ističe svedene linije mobilijara i prirodnu boju i teksturu drveta.

Simetrične drvene pregrade sa zelenilom čine kompletan ambijent autentičnim, a u okviru prostora funkcionalno odvajaju vinski kutak od od ostatka restorana.

Više informacija o firmi Studio Kota pogledajte ovdje: http://decorinportal.com/adresar-poslovni/listing/studio-kota-d-o-o-sarajevo

Komentari

comments