Na tržištu je sve veći broj malih stanova a kupci se najčešće odriču kvadrata upravo na trpezariji.

Zbog toga smo pokušali da sagledamo načine kako da u malom stanu ipak dobijete lijep prostor za ručavanje. Poroizvođač Ikea u svojoj ponudi ima veliki broj stolova pogodnih za male stanove. Pogledajte neka od rješenja.

Trpezarija u sklopu kuhinje

Ne treba vam trpezarija da biste imali kutak za jelo jer dio za ručavanje uvijek možete smjestiti u kuhinju. Obzirom na manjak prostora bitno je da svaki centimetar bude mudro iskorišten.

Uz zid je postavljen mali trpezarijski sto dimenzija 75×75 centimetara. Umjesto stolice, u ugao postavljena klupica za sjedenje ispod koje je prostor za odlaganje. Ukoliko uporedimo klupicu i klasičnu stolicu, klupica dobija trku u malim prostorima jer zauzima manje mjesta a prostor ispod se može pametno iskoristiti za skladištenje.

Kako biste iskorisiti i zid iznad stola, postavite police, konzolni ormarić ili mjesto za kačenje posuđa.

Zidni sto

Uz zid je postavljen mali trpezarijski sto dimenzija 75×75 centimetara. Umjesto stolice, u ugao postavljena ke klupica za sjedenje ispod koje je prostor za odlaganje. Ukoliko uporedimo klupicu i klasičnu stolicu, klupica dobija trku u malim prostorima jer zauzima manje mesta a prostor ispod se može pametno iskoristiti za skladištenje.

Kako biste iskorisiti i zid iznad stola, postavite police, konzolni ormarić ili mjesto za kačenje posuđa.

Stolovi koji se mogu kupiti u prodavnicama su dimenzija 90×50 i 80×60 centimetara.

Leptir sto

Ova forma stola je možda najpopularnije rješenje za male stanove. Mali sto u osnovi se lako proširuje podizanjem krila. Na slici ispod je sto širine 80 i dužine 74 centimetra sa spuštenim krilima, odnosno širine do 138 centimetara kada su krila potpuno raširena.

Sto na slici ispod lako se transforiše od stola za dvije u sto za četiri osobe. Minimalna dimenzija kada je sklopljen jeste 59×78 a maksimalna, sa oba otvorena krila – 117×78 centimetara.

gradnja.rs

Komentari

comments

Ambyenta namještaj