PREDSTAVLJAMO ARHITEKTONSKI STUDIO PROJEKAT ČIJI ENTERIJERI I OBJEKTI NE LIČE JEDAN NA DRUGI

0
1253

Piše: Aida Šulović

Krajem prošle godine bh. tržište dobilo je još jedan arhitektonski studio, čiji tim svojim znanjem i trudom stvara kvalitetne projekte kako u BiH, tako i izvan njenih granica.

Naš posao približili smo domaćoj publici kroz stranicu www.projekat.ba krajem 2015. godine,  gdje smo sublimirali naše projekte i dizajn u Bosni u proteklih šest godina. Registrovani smo kao poslovna jedinica porodične firme koja postoji odavno. Naše kancelarije- biro su smještene u Bijeljini, a u aprilu sledeće godine na insistiranje naših klijenata otvaramo prvi dizajnerski showroom u Bijeljini”, kaže za Decor In Marko Vukičević, koji sa mladim timom saradnika iz različitih oblasti stoji iza koncepta Projekta.

Kako sam za sebe kaže, on je arhitekta opšte prakse koji iskreno pokušava da pomiri investitora sa arhitekturom.

“Drugim riječima bavimo se od legalizacije i projektovanja objekata do same realizacije. Smatram da je to jedini održiv model u našoj bransi danas, jer trenutno tržište ne trpi specijaliste jedne oblasti. Danas se od arhitekte očekuje da sve zna, i da je prirodno da rješava svaku investitorovu nedoumicu”, navodi Vukičević.

On također smatra da u malom mjestu poput Bijeljine i ne postoji neka ozbiljna konkurencija. No oni se izdvajaju od ostalih odnosom prema investitoru u kom su uvijek spremni da odgovore na njihove zahtjeve.

“Smatram da smo na vrijeme shvatili da mi taj prostor pravimo za njega, a ne za sebe, i uloga arhitekte je u suštini da prilagodi taj prostor na pravi način investitoru, a ne sebi. Zato naši enterijeri i objekti ne liče jedan na drugi kao što je to obično slučaj u arhitektonskim biroima danas”, ističe osnivač Projekta.

Što se tiče projekata, nedavno su završili projekat enterijera i izvođenje za firmu “Prvi Kapital” u Bijeljini, kao i arhitektonsku vizuelizaciju za muzej kranova u Reterdamu za arhitektonski biro “SLA Bureau”. Trenutno imaju previše ugovorenih poslova za sledeću godinu, i iskreno se nadaju da će ih sve realizovati.

Teško je izdvojiti neki projekat da kažem da sam baš zadovoljan kako smo ga odradili. Svaki pojedinačno je mogao bolje. U suštini sve što smo do sad odradili u mojim očima nije dovoljno dobro, ali ono što ćemo tek odraditi će sigurno biti bolje”, skroman je Vukičević, te dodaje: “A ako bas moram nešto da izdvojim, izdvojio bih projekat kuće za Barbike koji trenutno radim za moje kćerke koje su izuzetno komplikovani klijenti sa beskonačno zahtjeva :-)”.

Inspiraciju pronalazi isključivo u radu i otklanjanju prepreka u procesu projektovanja.

Teško mu je definisati stil koji preferira: “Moja generacija uglavnom teži prema jednoj stilskoj grupi- minimalizmu. To je jedna vrlo kruta i prevaziđena filozofija u 2016. godini. Lično smatram da to nije ispravan i moderan pristup i danas arhitekta mora izaći iz okvira jedne stilske grupe. Jedini stil koji moderan arhitekta treba da prihvati je mješavina svih stilova iz prošlosti. Mislim da je danas sve dozvoljeno”.

Projekat.ba je dio firme koji je orijentisan isključivo na domaće trzište, međutim njihova firma, koja je registrovana i u Amsterdamu kao Renderizer.eu (www.renderizer.net) je orijentisana na holandsko tržište arhitektonske vizuelizacije. Tamo su isključivo servis za vizuelizacije u službi njihovih arhitektonskih kompanija.

Što se tiče planova za budućnost, Vukičević kao prioritet navodi širenje porodice i širenje firme van granica Bosne ali kao njihov brend. “Kroz tu firmu u Amsterdamu sam uspio pokazati svom okruženju da smo mi kao društvo sposobni da pružamo usluge van granica naše države i da je budućnost zaista u rukama nas mladih”, rekao nam je ovaj perspektivni arhitekta.

Svi zainteresovani za usluge arhitektonskog biroa Projekat mogu ih pratiti preko web sajta www.projekat.ba, gdje će pronaći njihov kontakt, adresu i druge bitne informacije.

 

Komentari

comments